Intrebari despre protezele externe de san

 

Multe femei considera ca purtarea unei proteze externe de san este un mod natural si confortabil prin care se poate restaura simetria dupa o mastectomie.  Pentru a avea o durata de viata cat mai indelungata proteza trebuie purtata si pastrata conform instructiunilor. 

In aceasta sectiune va oferim raspunsuri la cele mai intalnite intrebari despre protezele externe de san.

I: In timpul verii proteza mea se incinge foarte tare. Cum as putea sa o port pentru a-mi fi mai bine?

R: Daca purtati proteza de san  in buzunarul special al sutienului atunci aceasta nu va mai ajunge in contact direct cu pielea. Acest lucru va crea o mai buna ventilare ce permite evaporarea transpiratiei. Unele femei sustin ca o proteza dintr-un silicon mai usor  poate sa confere senzatia de racoare. Este insa foarte important sa purtati un sutien adecvat ce sustine atat sanul sanatos, cat si proteza externa de san, astfel incat acestea sa nu se sprijine pe abdomen ceea ce ar putea duce la aparitia iritarii pielii din acea zona. O alta modalitate de a mentine zona aerisita este alegerea unei proteze de tip Comfort,  pentru anotimpurile calde. Prin designul si materialul utilizat la realizarea acesteia proteza de tip Comfort mentine temperatura corpului femeii la un nivel constant.

I: Cum imi curat proteza de san?

R: Pentru a curata proteza de san folositi zilnic numai apa calda si sapun. Pentru a o usca folositi un prosop. Clorul sau sarea nu vor dauna protezei, dar trebuie sa evitati substantele foarte puternice de tipul celor care scot petele. Nu uitati ca obiectele ascutite pot distruge proteza dumneavoastra, inclusiv partea din microfibra. Daca aveti o proteza cu umplere puneti materialul de umplere Fiberfill intr-un saculet  de material foarte bine inchis si spalati-l fie la mana, fie in masina de spalat la o temperatura mai jos de 40 de grade. Folositi detergent pentru materiale delicate. Partea din microfibra se usuca mai repede daca este tamponata cu o batistuta de hartie sau cu un servetel de hartie pentru bucatarie. Atunci cand nu folositi proteza, va recomandam sa o pastrati in cutia ei.

 

I: Care este durata de viata a unei proteze externe de san?
A: Cele mai multe proteze externe de san sunt garantate in fata defectelor de fabricatie pentru doi ani din momentul achizitionarii. Garantia insa nu acopera distrugerea protezei cauzata de intepaturi sau eroziunea cauzata de purtarea  pe piele a anumitor creme de corp sau parfumuri. Protezele de san de tip Premium, pot rezista mult mai multi ani daca sunt intretinute asa cum  se cuvine. Recomandarea noastra este insa aceea de a discuta anual cu un consilier  post-mastectomie pentru a vedea daca  marimea protezei externe de san este in continuare cea optima deoarece corpul femeii sufera modificari datorita avansarii in varsta sau datorita modificarii greutatii corporale.

I: Imi simt proteza foarte grea. Este oare prea mare?
R: Primul lucru care trebuie verificat in astfel de situatii este sutienul pe care il purtati. Adica daca acesta va sustine pieptul asa cum ar trebui sa o faca. In cazul in care purtati mai mereu acelasi sutien trebuie sa stiti ca acesta trebuie inlocuit in maxim 6 luni. In cazul in care sutienul nu ofera un suport adecvat protezei si o tine lipita perfect de peretele toracic, atunci bretelele sutienului ajung sa sustina greutatea protezei si sa traga in jos pe zona umerilor, ceea ce da senzatia de “proteza grea’. O alta solutie de luat in calcul este alegerea unei proteze cu benzi adezive. Aceasta face ca greutatea protezei sa se distribuie egal pe peretele toracic, astfel ca bretelele sutienului nu mai sunt nevoite sa sustina aceeasi greutate , iar astfel, proteza de san ajunge sa para mai “usoara’

I: Proteza externa de san din silicon usor este indicata pentru mine?

R: Sunt multe doamnele care sustin ca acest tip de proteza, dintr-un silicon mai usor, este mult mai confortabil. De altfel, chiar in unele cazuri medicale ca limfedemul sau durerile de spate este indicat sa achizitionati o proteza de san dintr-un silicon mai usor.

 

I: Am trecut printr-o lumpectomie/ operatie de conservare a sanului/ reconstructie. Exista proteze si pentru mine?
R: Bineinteles ca exista solutii si pentru cele care au suferit astfel de interventii. Sunt asa numitele proteze partiale realizate din acelasi silicon de calitate superioara utilizat in cazul protezelor  totale de tip Premium. Diferenta consta in faptul ca aceste proteze partiale sunt mult mai subtiri si pot imbraca un san care are nevoie doar de o compensare usoara pentru a oferi simetrie fie in fata, fie in lateral.