Ar trebui sa auzi si a doua opinie?

 

Daca ai aflat recent ca ai cancer la san, ai putea sa te intrebi daca ar trebui sa cauti sa obtii si o a doua opinie pentru diagnostic si cursul tratamentului recomandat.

Raspunsul este da. Prin acest lucru iti exersezi dreptul de control asupra corpului tau intr-un moment in care ar fi foarte usor sa cedezi fara intrebari la concluziile medicului. 

De asemenea, nu ar fi nici cazul sa iti faci probleme pentru o scurta amanare a inceperii tratamentului. Studiile indica faptul ca amanarea terapiei pentru aproximativ doua saptamani, timp in care evaluezi toate optiunile pe care le ai, nu va avea efect negativ asupra tratamentului efectiv. 

Daca decizi sa consulti un al doilea specialist ai grija ca acesta sa nu fie din aceeasi clinica medicala. 

O alta varianta ar fi sa iei legatura cu una din organizatiile non-profit care sustin femeile ce au infruntat cancerul la san. Pe langa faptul ca iti vor furniza informatii despre cancerul la san, in aceste organizatii functioneaza si grupuri de suport. Participarea la intalnirea unui astfel de grup de suport iti ofera sansa de a intalni supravietuitoare ale acestei maladii si care ar putea sa iti spuna ce medici ar recomanda sau nu. 

Atunci cand mergi pentru a doua opinie ar trebui sa iei cu tine toate documentele obtinute la diagnosticare inclusiv planul de tratament si raportul patologic al biopsiei. Ar fi indicat sa ai rezultatele tuturor analizelor, radiografii si orice altceva imagistic mai dispui pentru a nu fi cazul sa le repeti. Exista si posibilitatea ca al doilea medic sa iti ceara tesutul extirpat la biopsie pentru a-l trimite la un alt patolog. 

Sansa ca cel de-al doilea diagnostic sa fie o oglinda a primului este foarte mare. In aceasta situatie poti continua tratamentul initial, cu incredere ca ceea ce faci este pe calea cea buna. 

Dar daca a doua opinie nu este similara celei dintai vei infrunta o dilema: aceea de a opta pentru o a treia parere sau a te intoarce la primul medic si a-i cere cumva o consultare cu medicul care a spus altceva. Ar fi posibil astfel ca cei doi sa gaseasca o cale comuna si cel mai bun curs pentru starea in care te afli. 

Lucrul cel mai important este acela de a fi in stare sa ai incredere si sa crezi in persoana care se va ocupa de sanatatea ta in asa fel incat  sa iti poti concentra energiile catre vindecare si  continuarea vietii.