Cancerul – versiunea initiala-

 

Ceea ce se stie este ca aparitia cancerului este determinata de multiplicarea necontrolata a unei singure celule.

Aceasta divizare necontrolata determina aglomerarea de celule ceea ce se numeste in final tumoare.

Dar ce determina ca o celula normala sa devina canceroasa? 

Acest lucru se intampla cand genele aflate in celula sufera mutatii. Acesta este momentul in care stilul de viata poate juca rolul declansator in cancer. Factorii care determina mutatiile genetice ale celulei pot interactiona cu organismul prin inhalare, inghitire sau prin piele. Acestia provin din:

Chimicalele din mancarede exemplu partea carbonizata a carnii prajite pot determina formarea de compusi chimici care determina mutatii genetice

Agenti infectiosiAceasta problema apare cand un virus activ ataca celulele. De exemplu, virusul HPV poate determina cancerul de col uterin.

Infectiile croniceCancerul poate fi rezultatul unei infectii, De exemplu, hepatita este asociata cu cancerul hepatic. Cand celulele sunt distruse de infectie, ele trebuie inlocuite constant si rapid, asa ca apare un numar crescut de celule care se divizeaza si se multiplica in tesuturi. In plus, raspunsul imunitar al organismului pentru a lupta impotriva infectiei poate produce elemente chimice care pot determina mutatii.

Chimicalele din mediul inconjuratorAcestea pot fi inhalate sau absorbite in organism prin piele (exemplu: smogul rezultat din poluarea excesiva, reziduurile industriale, fumul de tigara etc.).

Pur si simplu: Norocul

Daca toata lumea este expusa la factorii de risc in aparitia cancerului, de ce unii se imbolnavesc si altii nu? 

Pentru ca o celula sa devina canceroasa trebuie sa aiba cinci sau sase mutatii ale genelor. Cu alte cuvinte transformarea acesteia este un efect cumulat al atacurilor factorilor de risc. Doua persoane pot fii expuse factorilor de risc intr-un mod similar, dar organismele lor reactioneaza diferit, intr-un organism celula afectata moare iar in altul aceasta sufera mutatia determinanta in aparitia cancerului. Cu alte cuvinte: norocul este un alt factor determinant in aparitia bolii.