Obtine maximul din intalnirea cu medicul tau
Cata informatie poti obtine in 15 minute sau chiar mai putin? In medie cam acesta este timpul pe care
il avem cam toti cu medicii la care mergem. Cam acesta va fi si timpul pe care il vei petrece la o intrevedere cu oncologul, chirurgul sau alt cadru medical de care vei avea nevoie in tratamentul tau. Si sincer, acest timp este intotdeauna mult prea scurt.
Daca reusesti sa te pregatesti inainte pentru aceste intalniri te poti asigura ca toate intrebarile la care te-ai gandit le vor fi adresate si vei putea obtine astfel cat mai multe raspunsuri care sa te ajute sa iei decizii in ceea ce priveste ingrijirea ta.
Inainte de vizita.
Fii activa! Exista cateva lucruri pe care le poti face pentru a obtine maximul din timpul petrecut cu medicul tau. Afla inca de la inceput daca poti sa ii rapesti in jur de 30 de minute din timp. Nu este intotdeauna posibil sa obtii atat de mult timp cu medicul tau, dar nu face rau nimanui daca indraznesti. Minutele se vor dovedi extrem de importante atunci cand va trebui sa vorbiti despre diagnosticul tau sau complexitatea tratamentului pe care va trebui sa il urmezi. Intreaba dinainte ce informatii trebuie sa aduci. Pentru prima intalnire ar trebui sa ai pregatite rezultatele tuturor analizelor facute pana in acel moment: radiografii, analize de sange, tomograf . De asemenea, o lista de medicamente sau suplimente care ti-au fost recomandate pana la aceasta intalnire. Este utila si o lista cu simptomele pe care le ai. Nu iti fie jena sa le notezi pe ceva, astfel nu vei omite niciun amanunt. Daca ai o intalnire cu un specialist in medicina genetica va dori sa stie un istoric medical al familiei tale. Nu iti fie jena sa il notezi nici pe acesta.
Fii pregatita! Niciun medic nu va putea sa iti explice intr-o inalnire scurta toate detaliile cancerului la san cu care ai fost diagnosticata sau toate efectele secundare ale tratamentului la care vei fi supusa. Un pacient informat este un pacient care detine putere. Asa ca incearca sa inveti cat mai mult despre conditiile in care apare acesta boala sau ce se recomanda pe parcursul ei. Tine cont ca trebuie sa citesti doar lucrari ale unor personalitati recunoscute si de asemenea, consulta pagini de internet de incredere: site-uri medicale, sectiuni ale minsiterului sanatatii sau materiale aflate pe site-urile fundatiilor de renume din tara.
Stabileste ordinea intrebarilor. Probabil nu vei avea timp sa ii adresezi medicului toate intrebarile tale, asa ca stabileste dinainte o ordine a acestora fiind sigura ca astfel vei obtine raspuns la cele mai arzatoare. Daca te vei documenta si tu despre boala ta va fi mult mai usor sa stabilesti ce este mai important de aflat de la medic: discutarea alternativelor de tratament sau care ar fi tratamentul de chimioterapie cel mai eficient. Scrie-ti observatiile si intrebarile pe o hartie si nu uita sa iei acea hartie cu tine.
Nu merge singura la intalnire! Orice pacienta uita jumatate din ceea ce aude atunci cand se intalneste cu medicul sau. Nu este un lucru surprinzator: doar gandul la acea intalnire face ca tensiunea arteriala sa iti urce considerabil. De aceea doua perechi de urechi sunt mai bune fata de una singura. Mergi insotita de o ruda sau o prietena apropiata. La plecare va fi mai simplu sa puneti cap la cap toate informatiile obtinute.
In timpul vizitei.
Cei mai multi dintre noi ii vedem pe medici ca pe o autoritate care ne spune ce sa facem. Ar fi foarte bine sa reusesti sa te gandesti la tine si la medicul tau ca la o echipa a carei scop este acela de a lua cele mai bune decizii in ceea ce priveste sanatatea ta. Incearca sa repeti ce ai auzit pentru a fi sigura ca ai inteles ceea ce ti sa comunicat. Intreaba chiar si de materiale educative pe care ti le recomanda pentru a te ajuta sa intelegi mai bine ce se petrece. Intreaba si daca este posibil sa vorbesti cu una sau doua paciente care au trecut prin operatia care urmeaza si pentru tine. La despartire incearca sa subliniezi concluziile si care este urmatorul pas.
Vorbeste! Invinge-ti timiditatea si cere sa ti se repete sau explice ceea ce nu ai inteles. Ii poti cere medicului sa iti deseneze o diagrama a tratamentului sau sa iti explice in limbaj obisnuit termenii procedurii careia vei fi supusa. Daca ai de ales intre lumpectomie si radioterapire sau mastectomie cere-i medicului sa iti explice riscul revenirii bolii sau efectele secundare asociate oricareia dintre variante. Nu astepta pana la sfarsitul intalnirii pentru a avea raspunsul la principalele intrebari. Spune-i de la inceput ca ai trei sau patru puncte importante la care vrei sa afli raspunsul. Incepe discutia cu cel mai important dintre ele, iar apoi continua cu celelalte.
Spune medicului adevarul despre tot ce simti si fii directa in exprimare. Exprima-ti temerile sau confuzia si spune tot ce iti trece prin minte legat de diagnosticul tau. Spune-i medicului exact cum te simti si cere-i exact ce vrei sa stii mai degraba decat ceea ce presupui ca ar vrea sa auda de la tine. Scopul tau este ca de la aceasta intalnire sa pleci cu cat mai multe lucruri clarificate despre diagnosticul tau, optiunile de tratament si pasii ce urmeaza sa fie parcursi.
Dupa intalnirea cu medicul lasa lucrurile sa se aseze. In cele mai multe cazuri ai timp sa te gandesti la tot ce ai aflat. Nu te simti obligata sa iei o decizie in timp ce te afli in cabinet cu medicul. Acasa, incearca sa intelegi toti noii termeni ce i-ai auzit si reia potentialul fiecarei modalitati de tratament in parte. In cele din urma, daca crezi ca este necesar cere si o a doua parere sau discuta limitele si beneficiile optiunilor pe care lei ai cu cineva foarte apropiat si in care ai incredere.