Suplimentele: mit sau realitate?
Exista o serie intreaga de povesti legate de indicatiile terapeutice ale suplimentelor. Desi acestea pot fi utile pentru
pacientii bolnavi de cancer sau supravietuitori ai maladiei trebuie tratate mereu cu atentie.
MIT: Suplimentele pot preveni cancerul
Este o afirmatie falsa. Niciun nutrient anume nu poate sa ajute pe toata lumea, iar unele pot face chiar rau. Suplimentele pot dezechilibra balanta nutrientilor din organism. De exemplu, mult timp s-a crezut ca beta carotenul reduce riscul declansarii cancerului, dar de fapt s-a descoperit ca poate mari riscul aparitiei cancerului de plaman in randul fumatorilor.
Unii oamenii pot beneficia de pe urma suplimentelor de vitamine. Persoanele cu varsta peste 50 de ani ar putea avea nevoie de B12, cei care locuiesc in zonele nordice au nevoie de vitamina D, iar cei in varsta pot avea nevoie de calciu.
Insa specialistii sunt de parere ca o dieta general echilibrata este mult mai importanta fata de componentele individuale de prevenire a cancerului.
MIT: Oncologilor nu le pasa daca iei suplimente de vitamine
Fals. Este important ca medicii sa stie ce fel de medicamentatie complementara iti este administrata. Uneori medicamentele si suplimentele interactioneaza si pot pune pacientul in pericol. Este indicat sa ii comunici medicului daca iei sau nu suplimente de vitamine pentru a fi sigur ca sunt in regula pentru situatia in care te afli.
MIT: Cancerul se declanseaza deoarece sistemul imunitar al organismului nu reuseste sa detecteze celulele canceroase si nu poate sa scape de ele pana ce acestea incep sa faca rau. Din aceasta cauza pacientii cu cancer trebuie sa isi creasca imunitatea pentru a invinge boala.
Acest mit este interesant si pentru ca un sambure de adevar tot contine. Este adevarat ca sistemul imunitar nu reuseste sa detecteze celulele canceroase din unele tumori solide cum ar fi cele din san, colon, plamani, prostata. Imunitatea crescuta poate fi benefica pentru cei care au acest tip de tumori.
Dar cresterea acestei imunitati peste limita nu este o idee buna. Cancerul poate aparea si pentru ca celulele de imunitate se pot transforma in celule canceroase. Aceste tipuri de cancer, incluzand aici leucemia si limfomul sunt deseori numite tumori lichide sau hematologice.
Suplimentele pot ajuta pacientii cu cancer sa-si gestiona simptomele pe parcursul tratamentului, sa-si sporeasca energia si sa-si imbunatateasca calitatea vietii.
Insa este important ca suplimentele sa fie cele indicate situatiei, sa fie luate in cantitatea corecta si mai ales la momentul potrivit.
Mit: Daca o vitamina este buna, inseamna ca mai multe sunt si mai bune
Fals. Mai mult nu inseamna si mai bine. Fiecare vitamina in parte este buna pentru ceva, dar amestecul lor poate sa provoace probleme ficatului. Cel mai important este ca medicul sa indice ce ii face bine fiecarui pacient in parte.
De exemplu, ceaiul verde ajuta persoanele care au deja cancer sau vor sa il previna. Este indicat si pentru cei care sufera de diabet. Deci este recomandabil cuiva care lupta atat cu cancerul, cat si cu diabetul. Insa cei care sufera de anxietate trebuie sa evite ceaiul verde datorita continutului de cofeina.
MIT. Daca un supliment este natural inseamna ca este bun si sigur
Fals. Multe suplimente sunt naturale, ceea ce inseamna ca sunt extrase din plante, ciuperci, bacterii sau alte substante ce se gasesc in natura. Dar desi multe plante naturale sunt bune au anumite parti ce pot fi toxice. De exemplu, merele sunt delicioase, dar semintele lor contin o substanta de tip cianura mentionate ca glicozide cianogenice. Acelasi lucru este valabil si pentru piersici, cirese, prune si caise. Fructul este foarte bun, dar samburii si uneori si frunzele pot fi toxice.
Si in cazul ciupercilor lucrurile se intampla cam la fel. Unele sunt indicate, in timp ce consumul altora poate cauza probleme serioase ficatului si chiar moartea.
Trebuie tinut cont si de faptul ca nu toate produsele pe baza de plante sunt recunoscute. Deci nu se poate spune nimic nici despre doza pe care ai putea sa o iei dintr-un astfel de supliment.
MIT. Se foloseste de foarte multi ani deci trebuie sa fie bun.
Fals. Nu toate produsele ce au deja o istorie lunga ofera beneficii pentru sanatate sau sunt sigure. Un bun exemplu este tutunul. Descoperirile arheologice au indicat ca a fost folosit in scop medical inca din anul 1000 IC. Dar in zilele noastre stim ca poate provoca probleme mari de sanatate, cu risc mare de dezvoltare a cancerului de plamani.
Mai exista si alte exemple, astfel ca este indicat ca inainte de utilizarea suplimentelor sa te interesezi de ultimele informatii legate de eficacitatea lor si siguranta.
Suplimentele pot oferi multe beneficii pacientilor cu cancer si supravietuitorilor. Ele pot ajuta la controlul simptomelor de tratament, pot spori energia celui care le ia si pot imbunatati calitatea vietii. Trebuie doar sa fie alese si administrate cu grija si atentie – cel mai indicat este sa fie recomandate de un specialist