Efecte adverse la nivelul sistemului digestiv

 

Reducerea problemelor sistemului digestiv cauzate de tratamentele pentru cancerul de san

Tratamentele cancerului de san, in special chimioterapia, pot avea efecte negative asupra sistemului digestiv. In multe cazuri, efectele chimioterapiei includ greata, varsaturi, diaree si constipatie. 

Severitatea acestor simptome depinde de medicamentul sau combinatia de medicamente ce se foloseste in tratament, de doza ce va este administrata, programul de tratament si raspunsul individual la tratament. Fiecare persoana raspunde diferit la acelasi medicament.

Chimioterapia va poate afecta sistemul digestiv deoarece distruge orice celule din organism ce cresc repede. Intre acestea se afla si celulele canceroase, dar si celulele sanatoase din tractul digestiv sau alte parti ale corpului.

Chimioterapia afecteaza si acea parte a creierului ce controleaza impulsul de a vomita. In trecut greata si varsaturile cauzate de chimioterapie erau atat de severe incat multi pacienti refuzau continuarea tratamentului. In prezent acest lucru se intampla extrem de rar datorita medicamentelor dezvoltate ce reduc sau previn starile de greata sau varsaturi. Aceste medicamente blocheaza receptorii din creier care declanseaza varsaturile.

Despre un grup de astfel de medicamente, numit antagonisti ai serotoninei, s-a demonstrat ca previne greata si varsaturile in 90% din cazurile cu pacienti la regim de chimioterapie moderat si in 60% pana la 70% din cazuri cu cei care au luat medicamente mai puternice.

Medicul dumneavoastra va va prescrie medicamente anti-varsaturi inainte de fiecare tratament de chimioterapie pentru a va asigura ca au timp sa-si faca efectul.

Este ironic faptul ca tratamentul pentru a va a face sa va simtiti bine pe termen lung, poate sa va faca sa va simtiti rau atunci cand il urmati.

Puteti reduce si mai mult disconfortul creat de greata si varsaturi prin:

-         Incercarea de va relaxa si a va gasi activitati ce va distrag atentia dupa tratament pentru a pastra mintea departe de senzatia de greata pe care o resimtiti. Poate ajuta sa aveti prietenii sau familia in jurul dumneavoastra pentru a va alina si a va distrage de la starea pe care o aveti.

-         Purtati haine largi. Cu cat mai putina presiune pe abdomen, cu atat mai bine.

-         Clatiti-va gura de multe ori pentru a elimina gustul rau si evitati alimentele sau mirosurile care va fac sa simtiti greata.

-         Rontaiti cuburi de gheata si mancati biscuiti sau paine prajita pentru a va potoli stomacul in cazul in care ati vomitat.

Pe langa greata si varsaturi  tratamentele de cancer mai pot provoca si arsuri la stomac, lipsa poftei de mancare, suprasensibilitate la mirosuri, o schimbare a perceptiei gustului alimentelor.

S-ar putea sa nu va mai doriti sa pregatiti sau sa mancati niciun fel de mancare. Este foarte important sa faceti fata acestui tip de simptome deoarece o nutritie corecta este un element esential pentru un tratament de succes si o recuperare rapida.

In cazul in care anumite alimente, cum ar fi produsele din carne sau lapte, va fac greata, ramaneti la proteine vegetale (din fasole, mazare, legume, porumb si alte produse din soia).

Daca alimentele solide va provoaca greata incercati sa preparati bauturi reci cu legume, fructe si sucuri sau utilizati bauturi nutritive gata facute disponibile in majoritatea magazinelor.

Daca gandul ca ar trebui sa luati trei mese pe zi devine insuportabil incercati sa va schimbati programul de masa. Mancati in cantitati mici de cate 6-8 ori pe zi si tineti gustari in preajma dumneavoastra. Ajuta sa va amintiti ca tulburarile digestive cauzate de tratamentul impotriva cancerului sunt temporare si ca exista medicamente eficiente si modificari ale dietei ce va pot ajuta sa le faceti fata.