Femeile tinere si cancerul de san metastatic

 

In ultimii 30 de ani tot mai multe femei cu varsta cuprinsa intre 25 si 39 de ani au fost diagnosticate cu cancer de san metastatic - de la 1,53 de cazuri la 100.000 de femei in 1976 la 2,90 de cazuri la 100.000 de femei  in 2009.

Acest lucru inseamna ca in fiecare an aproximativ 800 de femei sub 40 de ani sunt diagnosticate cu cancer de san metastatic in comparatie cu aproximativ 250 de cazuri in 1976. Desi cresterea este relativ mica, faptul in sine este ingrijorator.

Cancerul de san instalat la femeile tinere tinde sa fie mult mai agresiv si mult mai greu de tratat. De asemenea, screening-ul de rutina nu este recomandat femeilor  mai tinere de 40 de ani.

Cancerul de san metastatic este cancerul de san ce s-a raspandit in alte parti ale corpului departe de san, cum ar fi oase sau ficat. Cancerul de san metastatic  este considerat cancer in stadiu avansat.

Ultimele cercetari efectuate de specialistii americani au avut la baza o serie de factori  incluzand cazurile de cancer diagnosticate, varsta la care s-a pus acest diagnostic si stadiul diagnosticelor inregistrate in bazele de date nationale.

Numarul de cazuri de cancer de san metastatic diagnosticat la femei cu  varsta cuprinsa intre 25 si 39 de ani a crescut cu 2,1% pe an din 1976 pana in 2009.

Femei de toate rasele si etniile au fost afectate , iar cresterile s-au petrecut in zonele urbane, cele suburbane, dar si cele rurale. Cea mai mare crestere a fost inregistrata la cele cu varsta intre 25 și 34 de ani. Cazurile de cancer de san metastatic cu hormon receptor pozitiv au crescut mai mult fata de cazurile de cancer de san metastatic cu hormon receptor negativ.

In acelasi timp, pentru acelasi interval, nu se poate vorbi de o crestere reala a numarului de cazuri de cancer de san metastatic diagnosticat in fiecare  an, la femeile cu varsta de 55 de ani si mai in varsta.

Cercetatorii nu sunt siguri de ce tot mai multe femei mai tinere sunt diagnosticate cu cancer de san metastatic și au sugerat ca acest fapt este posibil datorita unei combinatii de factori. Unul dintre acestea ar fi ca femeile asteapta tot mai mult pana ajung sa aiba un copil. Femeile care nu au avut o sarcina la termen ori au primul lor copil dupa 30 de ani prezinta un risc mai mare de cancer de san, comparativ cu femeile care dau nastere unui copil inainte de varsta de 30 de ani.

De asemenea, pot juca un rol si substantele chimice toxice din mediu, schimbarile in obiceiurile de fumat si de consum de alcool, dar si cresterea ratei obezitatii.

Desi aceasta crestere a cazurilor de cancer de san metastatic este infricosatoare, este important sa ne amintim ca cifrele reale sunt foarte mici. Cercetatorii americani au subliniat faptul ca rezultatele lor trebuie sa fie confirmate, eventual consultand informatii din cat mai multe tari pentru a vedea daca aceasta tendinta exista cu adevarat la nivel mondial.

In acest caz ce facem cu aceasta informatie noua? Un lucru este cert, cancerul de san apare la femeile tinere, iar daca sunteti o femeie tanara si observati ceva ce nu este in regula  - o umflatura, secretii mamare, roseata – trebuie sa va adresati de urgenta unui medic. Nu ii permiteti medicului sa respinga preocuparile dumneavoastra doar pe baza varstei pe care o aveti.

Pentru a mentine la cote cat mai reduse riscul declansarii unei astfel de maladii, ar trebui, in primul rand, sa adoptati un stil de viata si o dieta cat mai sanatoase.

Adoptati o dieta saraca  in zaharuri sau alimente prelucrate.

Adoptati o dieta bogata in nutrienti cu alimente neprelucrate.

Faceti cat mai multa miscare la un ritm convenabil organismului dumneavoastra.

Evitati alcoolul. Renuntati la fumat.