Te simti coplesita? Ia-o mai usor!

Sunt din ce in ce mai multi oameni care se simt coplesiti de viata, de ritmul ei si de volumul de activitati zilnice. Chiar daca muncim fara oprire

mai gasim inca multe lucruri de facut. Deseori, cand constientizam acest fapt, devenim coplesiti si ni se naste sentimentul ca niciodata nu vom termina. 

Acest sentiment ne lasa fara putere. Cu cat avem mai multe de facut cu atat este mai greu sa facem ceva ... si mai apoi acest lucru devine un fapt imposibil de realizat. Acest lucru ne blocheaza si ne paralizeaza emotional si nu mai putem sa facem nimic din ceea ce ne propunem. Ne vom termina vreodata treaba? Vom avea vreodata o zi linistita?

Cand sentimentul de a nu mai putea face nimic intra in viata ta:

  1. Acorda-ti un ragaz. Opreste cat mai multe activitati. Chiar trebuie sa faci tot ceea ce ti-ai propus? Trebuie sa raspunzi chiar tuturor la telefon? Trebuie sa verifici chiar orice? Trebuie sa incepi toate activitatile noi pe care ti le-ai propus? Nu ar fi mai bine sa suni si sa amani sau sa anulezi dintre activitati sau obligatii astfel incat sa iti creezi un timp doar al tau? Vrei neaparat si trebuie neaparat sa faci chiar totul? Inchipuieste-ti ca s-a intamplat ceva neprevazut, o urgenta. Daca aceasta urgenta chiar s-ar fi intamplat nu crezi ca ar fi trebuit sa lasi totul si sa te ocupi de rezolvarea ei? Este o urgenta – este urgenta ta personala! Trateaz-o in acelasi fel ca pe oricare alta urgenta. Apoi vei face minim din ceea ce trebuie sa faci. Este uimitor, dar acest lucru functioneaza si iti regasesti timp si pentru tine. Dupa aceea vei putea sa iti reiei doar activitatile importante si vei dobari problemele care te apasa inutil. 
  1. Nu iti neglija starile psihice. Este foarte posibil sa te simti constransa si sa gasesti din ce in ce mai putine resurse sa te simti confortabil din punct de vedere psihic. Lupta cu acest lucru, “creeaza loc pentru tine”. Cunoaste-ti starile, accepta-le si nu le neglija. 
  1. Explica-ti de ce trebuie sa treci prin starile tale. Cand iti constientizei starile este timpul sa vezi de ce le ai. Din moment ce ne-am regasit intr-o stare de paralizie psihica, ceva se intampla cu noi, cu gandurile noastre. In cazul in care ceva se “joaca “cu noi de obicei acest ceva lucreaza in subconstient. Astfel, avem nevoie sa il aducem la nivel constient, sa il cunoastem, sa il controlam si sa il indepartam. Pentru a realiza acest lucru este nevoie de vointa si putere. Recunoasterea faptului ca se intampla ceva cu noi si ca avem nevoie de o ajustare a acestui lucru ne va indeparta ceata in care traim si ne ofera sansa unui nou inceput.   
  1. Creeaza-ti o imagine noua in tine. Daca te lupti sa fii diferita, sa iti faci viata diferita, acest lucru incepe inlauntrul tau. Creeaza-ti o imagine noua despre tine in gandurile tale. Inlatura modelele si gandurile care nu  servesc interesului tau. Pastreaza-ti acest obiectiv intotdeauna in minte ca fiind lucrul cel mai important. Canalizeaza-ti gandurile spre indeplinirea acestuia. Fii calma, rabdatoare si pregatita sa iti atingi acest scop. Fii sigura ca vei avea astfel succes. 
  1. Bucura-te de prezent. Fii vesela. Ia o pauza. Rasfata-te! Chiar daca iti dai seama sau nu, daca ai ajuns aici inseamna ca ai realizat ceva foarte important. Este timpul sa iei o pauza si sa faci ceva care sa te incante. Experimenteaza bucuria de a fi ajuns aici fata de momentul coplesitor de la inceput. Faci orice iti face placere sa faci. Trebuie sa fii asa cum iti place sa fii. 
  1. Reia-ti activitatile metodic. Acum ca ai avut momentele de recuperare psihica este timpul sa iti reiei activitatile intrerupte care te-au adus in starea de blocaj. Cu energia refacuta gandeste-te ca vei dobori tot ceea ce te-a coplesit intr-o maniera usoara, fara efort si rapid. Acest lucru se face in etape. Realizeaza o lista cu importanta activitatilor pe care le reiei: A) cele care trebuiesc facute imediat, B) cele care mai pot astepta, C) nu sunt activitati necesare neaparat. Apoi apuca-te de activitatile care trebuie facute imediat. Petrece cu ele timp de 2-3 ore pe zi pana cand le termini. Apoi treci la punctul B. Este uimitor dar, numai sortand activitatile, esti mai linistita si controlezi lucrurile. 
  1. Aniverseaza! Ai realizat un lucru exceptional! Aniverseaza! Ofera-ti un premiu pentru succesul tau, ceva care este special pentru tine. Aminteste-ti: daca te vor mai coplesi lucrurile pe care trebuie sa le faci: opreste-te si incetineste tot ceea ce faci in mod intentionat. Poate parea ingrijorator ca nu ne atingem tintele sau asteptarile. Este bine totusi sa faci acest lucru si vei vedea ca totul se regleaza fara probleme. 

Dragostea si grija de sine este fundamentul tuturor. Cand ai nevoie de dragoste sau ajutor, cere. Ingrijeste-te si te vei simti mai bine.