Ai grija si de tine

 Cand partenera de viata a aflat ca sufera de cancer de san s-a simtit amenintata, confuza si coplesita psihic.

Cu siguranta si tu ai fost la fel. Cu siguranta si viata ta a fost ravasita si te-ai trezit coplesit de ganduri de teama, disperare, vina si furie. Pe masura ce timpul trece inveti sa fii cel mai bun sustinator al partenerei. Dar iti mai amintesti sa ai grija si de tine? 

Ingrijirea si sustinerea celei dragi in aceasta faza a cancerului de san reprezinta cea mai mare criza pe care o veti infrunta impreuna.  Va aduce multe schimbari: a programului tau, a rolului pe care il ai in casa, va afecta financiar familia si va modifica planurile pentru viitorul apropiat. Toate aceste schimbari neasteptate pot insemna stres. Daca scapi lucrurile de sub control te vei trezi afectat de dureri de cap, insomnii, oboseala si depresie. Este foarte important sa mentii stresul sub control.

Unul dintre cele mai simple moduri de a inlatura stresul si a obtine relaxarea este controlul respiratiei.

  1. Poti sta asezat, intins sau chiar in picioare atat timp cat este o pozitie confortabila. Incearca sa devii constient de respiratia ta.
  2. Inchide ochii. Pune-ti mana pe burta, chiar sub buric.
  3. Inspira lung. Iti vei simti mana ridicandu-se usor pe masura ce inhalezi.
  4. Expira usor. Iti vei simti mana retragandu-se pe masura ce expiri.
  5. Repeta acest exercitiu cateva minute. Lasa stresul sa iti paraseasca trupul pe masura ce te concentrezi pe respiratie.
  6. Revino apoi la respiratia obisnuita. De-a lungul zilei poti face exercitiul oriunde si oricand.

Nu iti neglija propria sanatate. Mananca regulat, mesele sa fie echilibrate, evita excesul de cofeina sau mancare fast-food. Incearca sa faci miscare in fiecare zi si asigura-te ca dormi de ajuns.

Incearca sa iti gasesti linistea spirituala. Poti merge la biserica sau pur si simplu nu iti fie teama sa te rogi sau sa meditezi.

Nu sta numai in casa. Incearca sa te intalnesti cu prietenii, sa faci sport sau pur si simplu sa gasesti timp pentru hobby-ul pe care il ai. Te vei simti mult mai bine, iar partenera de viata va beneficia din moment ce vei fi revigorat.

Stabileste un plan de distractie si pentru partenera de viata. Chiar si pe durata tratamentului incearca sa mentii activitatile pe care le faceati impreuna. Priviti un film, ascultati muzica sau iesiti la plimbare. Trebuie sa o luati insa mai usor pana cand isi va recupera energia.

Vorbeste deschis cu ea despre schimbarea vietilor voastre, impartasiti-va cele mai grele temeri, dar si speranta ca totul va fi bine. Acest gen de intimitate reuseste sa consolideze relatia.

Daca simti ca ai nevoie tu insuti de suport nu evita sa-l ceri. Incearca sa vorbesti cu persoane care au trecut prin situatii similare.