Schimbarile la nivelul unghiilor

Sunt multi cei care descopera ca in timpul chimioterapiei unghiile se pot decolora, se pot rupe usor sau chiar pot cadea.

Daca ne gandim un moment, singurele parti ale corpului nostru care continua sa creasca dupa atingerea maturitatii sunt parul si unghiile. Cu alte cuvinte este evident ca vor fi afectate de chimioterapie.

Motivul afectarii unghiilor este identic cu cel al parului. Celulele canceroase sunt alcatuite din celulele ce se divizeaza rapid, iar acestea sunt cele targetate de chimioterapie. Insa celulele acestea ce se divizeaza rapid sunt importante in formarea unghiilor si a parului insa chimioterapia nu este capabila sa distinga intre celulele bune si cele canceroase pe care cauta sa le distruga. Rezultatul este caderea parului si unghiile distruse sau slabite.

Pentru rezultate cat mai bune pentru unghii pe timpul chimioterapiei acestea sunt cateva sfaturi ce pot fi urmate:

-          unghiile false nu sunt o optiune indicata. Adezivul utilizat la aplicarea acestora poate inrautati starea unghiilor.

-          lacul de unghii nu este daunator si poate fi chiar folositor atunci cand acopera unghii decolorate. Oricum utilizarea in repetate randuri a substantelor de indepartare a lacului de unghii poate face ca aspectul acestora sa fie si mai fragil

-          unghiile ar trebui mentinute curate, uscate si taiate.

-          folositi de cateva ori pe saptamana o crema hidratanta pentru a avea cuticule sanatoase si a incuraja cresterea.

-          Aveti grija sa nu agatati unghiile in niciun material ce ar putea sa le provoace ruperea.  

·          Purtati manusi atunci cand va expuneti mainile unor medii chimice sau ce ar putea sa le dauneze. Acest lucru presupune inclusiv spalarea vaselor, curatarea peretilor, podelelor sau gradinaritul.

·                Sistemul imunitar va fi compromis de tratament deci este important sa evitati orice fel de rana adusa unghiilor sau cuticulelor ce ar putea duce spre infectie. Daca doriti sa mergeti la un salon aveti grija sa va informati manichiurista de tratamentul pe care il faceti.

·                Informati-va medicul daca apara vreo inrosire la nivelul cuticulelor sau daca va cade vreo unghie.

Unghiile de la maini sunt mult mai afectate de tratamentul impotriva cancerului fata de unghiile de la picioare si asta datorita tendintei mult mai rapide de a creste.

In mod normal unghiile cresc cam cu 0,5 pana la 1,2 milimetrii pe saptamana. Daca o unghie cade este nevoie cam de 6 luni pentru a creste la loc.

Tratamentul impotriva cancerului aduce multe modificari corpului uman, multe dintre ele mult mai importante ca cele ce afecteaza unghiile. Dar unghiile sunt importante pentru protectia degetelor de la maini si picioare, iar atentia acordata acestora pe durata chimioterapiei nu ar trebui subestimata.