Menopauza timpurie si tratamentul cancerului de sanUnul dintre cele mai putin discutate efecte secundare ale chimioterapiei este aparitia timpurie a menopauzei.

Cercetarile arata ca factorii care determina acest efect secundar sunt tipul chimioterapiei prescrise si varsta pacientei. Varsta medie pentru aparitie menopauzei este de 51 de ani, cu cat pacienta este mai aproape de aceasta varsta cu atat este mai posibil ca menopauza sa fie declansata de chimioterapie. 

Sfarsitul fertilitatii? 

Chimioterapia poate determina aparitia menopauzei prin faptul ca afecteaza ovarele si reduce cantitatea de hormoni produsa de acestea. Pentru femeile care se afla cu circa zece ani inainte de declansarea naturala a menopauzei, aceasta schimbare este permanenta rezultand astfel sfarsitul menstruatiei si a fertilitatii. Pentru femeile cu varsta mai scazuta acest fenomen poate fi doar temporar. Astfel exista posibilitatea ca la ele sa reapara menstruatia si posibilitatea de a avea copii. 

Daca simptomele caracteristice menopauzei apar in timpul tratamentului de chimioterapie, este foarte dificil de spus daca aceasta va fi permanenta sau temporara. Chiar daca menstruatia nu mai este regulata sau se opreste, puteti ramane insarcinata. Deoarece chimioterapia poate avea efecte secundare puternice asupra sarcinii, mai ales asupra sarcinii timpurii, este recomandat sa folositi metode de preventie a sarcinii in timpul tratamentului daca sunteti activa sexual. 

Modificarea chimica a vietii  

Menopauza timpurie este determinate de obicei de medicamentele folosite in timpul chimioterapiei.  

La fel ca menopauza naturala, cea timpurie poate fi frustranta. Adusa de schimbarile chimice, femeile prezinta o varietate ridicata de simptome cum ar fi perioade de absenta, bufeuri, somn dificil, schimbari ale starii psihice, gandire neclara, uscaciune vaginala si pierderea interesului pentru sex. Aceste simptome, in cazul in care sunt declansate de menopauza fortata sunt mult mai severe fata de cele ale menopauzei care apare in mod natural. Din fericire exista tratamente pentru tratatrea simptomelor care deranjeaza foarte tare.  

Dilema estrogenului.  

Una dintre optiuni, dar care este riscanta pentru supravietuitoarele cancerului de san, este administrarea de hormoni. Acest lucru se face administrand estrogen si progesteron pentru a inlocui hormonii pe care organismul nu ii mai produce. Tratamentul poate fi foarte eficace pentru tratarea simptomelor menopauzei, dar estrogenul hraneste cele mai multe tipuri de cancer de san si astfel creste riscul ca aceasta boala sa reapara. Pentru a evita acest lucru, femeilor care au fost diagnosticate cu cancer de san, de obicei, nu li se administreaza estrogen. In trecut chiar si supravietuitoarelor pe termen lung al cancerului de san nu li se administra acest tip de tratament deoarece exista teama ca acesta va determina un risc major de recidiva.  

Probleme si solutii  

Pentru femeile carora nu li se administreaza tratament hormonal se regasesc mai jos cateva dintre simptomele cele mai uzuale ale menopauzei si posibilitati de a le controla:  

-         Bufeuri: bufeurile sunt starile de fierbinteala ale corpului care apar brusc si tin intre unu si cinci minute. Pot fi insotite de transpiratie, roseata sau accelerarea ritmului inimii. Pentru a putea controla bufeurile incercati sa stati departe de surse de caldura, sa putati haine lejere si racoroase, sa evitati mancarurile picante si sa reduceti cat mai mult stresul. Ca si completare consumul mancarurilor pe baza de soia s-au impus in ultimul timp ca o alternativa naturala pentru controlul bufeurilor. Soia si mancarurile pe baza de soia contin substante care actioneaza similar cu estrogenul la nivelul unor organe in timp ce in altele il blocheaza. In timp ce soia naturala poate avea efecte benefice exista totusi posibilitatea ca doze ridicate de soia sa ajute la cresterea cancerului de san. Este astfel recomandat sa se evite sursele concentrate de soia cum sunt pilulele cu soia si prafurile. 

-         Probleme cu somnul: Unele dintre femei pot avea probleme in timpul somnului din cauza bufeurilor nocturne care provoaca transpiratii intense. Aceste probleme se pot controla odata cu controlul general al bufeurilor. Cu toate acestea nu toate problemele aparute in timpul somnului sunt insotite de transpiratii. In aceste cazuri sunt de ajutor exercitiile fizice de dimineata, evitarea cofeinei, alcoolului si a meselor consistente si grele dupa amiaza si seara. De asemenea, este de preferat sa va fixati un program fix de culcare si sa va pregatiti dormitorul sa fie cat se poate de intunecat, linistit si confortabil. Nu folositi dormitorul pentru urmarirea programelor tarzii de televiziune. 

-         Schimbari bruste ale starii psihice: Unele femei au schimbari bruste ale starii psihice sau manifestari depresive in timpul aparitiei menopauzei. Pentru manifestarile de acest tip care nu sunt agresive va pot ajuta exprimarea emotiilor simtite catre mediul dumneavoastra, exercitiile fizice regulate, aplicarea metodelor de reducere a stresului si implicarea intr-un grup de suport. Pentru manifestari severe in schimb este indicat sa consultati medicul dumneavoastra sau un specialist psihiatru. Medicatia, consilierea sau amandoua sunt foarte folositoare. 

-         Gandire neclara: unele femei sunt afectate de manifestari de lipsa de concentrare si de uitare in timpul menopauzei. Acestea de obicei nu sunt ingrijoratoare pentru ca sunt temporare si trec de la sine. Puteti totusi sa incercati sa va stabiliti un program scris pe care sa il consultati. De asemenea, este bine sa aveti activitati care sa solicite mentalul cum ar fi rezolvarea de cuvinte incrucisate. 

-         Usaciunea vaginala: femeile aflate la menopauza au de obicei probleme cu uscaciune vaginala. Scaderea nivelului de estrogen poate determina de asemenea, ca tesutul vaginal sa devina mai subtire si mai fragil. Ca si rezultat, contactul sexual poate deveni inconfortabil. Va pot ajuta in acest caz lubrifiantii si cremele speciale pentru vagin. 

-         Pierderea interesului pentru sex: Chiar si dupa ce problemele vaginale sunt tratate unele femei isi pierd interesul pentru sex. In cazul in care problemele nu sunt grave poate fi suficient sa vorbiti cu partenerul dumneavoastra si sa faceti impreuna un efort pentru a aduce mai mult romantism in viata dumneavoastra. Pentru probleme mai severe este bine sa va consultati cu medicul dumneavoastra care va poate prescrie un tratament specific si care sa nu va creasca riscul recidivei de cancer.