Carcinomul ductal in situ (CDIS)
Carcinomul ductal in situ (CDIS) este cel mai comun tip de cancer neinvaziv. Se numeste ductal pentru ca debuteaza in interiorul canalelor lactifere. Denumirea de “carcinom” se refera la orice tip de cancer care
apare pe piele sau in alte tesuturi ce acopera organele interne, iar 'in situ' inseamna 'in locul lui original'. Este numit neinvaziv deoarece nu se raspandeste in afara canalelor lactifere. Acest tip de cancer nu ameninta viata, dar prezenta lui poate creste riscul aparitiei unui alt tip de cancer invaziv. 20% din cazurile noi de cancer de san sunt carcinom ductal in situ.
Despre CDIS:
- tratamentul este aproape intotdeauna unul de success
- din totalul de cazuri noi de cancer de san 20% sunt CDIS.
- Nu necesita chimioterapie
- Netratat creste insa riscul declansarii altui cancer de san
Femeile cu CDIS rareori prezinta simptome. De obicei nu poate fi vazut sau simtit. Este observat de obicei la mamografie. Daca la mamografie se descopera in san microcalcificari, o biopsie va determina daca celulele sunt benigne sau maligne.
Daca biopsia indica ca e vorba de CDIS tratamentul va depinde de marimea, localizarea si caracteristicile bolii ce sunt identificate in raportul patologic. Cele mai multe femei pot fi tratate cu o lumpectomie ce presupune conservarea sanului. Astfel, se elimina zona canceroasa si o mica margine a tesuturilor inconjuratoare, si de obicei interventia este urmata de radioterapie pentru a reduce riscul reaparitiei maladiei. Dupa incheierea tratamentului se mai poate face o mamografie pentru a fi sigura ca toate celulele problema au fost eliminate.
Desi de cele mai multe ori lumpectomia si radioterapia sunt de ajuns, se poate ajunge la mastectomie atunci cand:
· Marginea celulei din jurul tumorii contine celule canceroase.
· CDIS este prezent in mai mult de un cadran al sanului.
· Eliminarea zonei canceroase va reduce in mod semnificativ si va mutila mult sanul.
· Pacienta nu poate sau nu vrea sa faca radioterapie
· Pacienta a fost diagnosticata cu CDIS si prezinta un risc ereditar mare pentru cancer de san.
Sansele de supravietuire sunt aceleasi si pentru cele din tratamentul carora au facut parte lumpectomia si radioterapia, cat si pentru cele care au fost supuse mastectomiei.
Daca sunteti la menopauza si CDIS este considerat a fi de estrogen pozitiv (are nevoie de estrogen sa creasca), medicul dumneavoastra va poate recomanda tamoxifen timp de cinci ani pentru a reduce riscurile recidivei.