Schimbarea dimensiunii sanului

Atat operatia cat si radioterapia pot afecta dimensiunea sanului. Aceasta modificare este usor de observat. Dar impactul cel mai important asupra persoanei

il au acele schimbari ce nu pot fi observate: cele despre propria imagine si cele legate de sexualitate.

Cauza si efect

O mastectomie presupune extirparea intregului san sau a unei parti a acestuia, iar uneori presupune si extirparea altor tesuturi. In mod evident toate acestea vor schimba dramatic zona afectata. Practic orice interventie la nivelul sanului, chiar si lumpectomie, poate duce la modificarea dimensiunilor.

Atunci cand este extirpata o tumoare mare dintr-un san mare aspectul acestuia nu sufera mari modificari, dar extirparea unei tumori cat de mici dintr-un san mic va duce catre o schimbare notabila a acestuia. Terapia cu radiatii dupa o lumpectomie poate afecta dimensiunea sanului tratat. Sanul poate ajunge la dimensiuni mai mari datorita retentiei lichidelor sau poate scadea in dimensiuni ca urmare a dezvoltarii tesutului cicatricial. Oricare dintre aceste modificari incepe cam dupa un an de terapie completa. Oricum este important sa ii spui medicului daca observi vreo modificare de marime  a sanului, de aspect sau textura a acestuia.

Filmele, spectacolele de televiziune si revistele creeaza de multe ori un standard nerealist pentru corpul feminin ideal. Multe femei considera ca trupurile lor nu sunt  pe masura idealului. Atunci cand ai de-a face cu cancerul de san, orice modificare a aspectului sanului sau extirparea acestuia amplifica sentimentul de nesiguranta. Supravietuitoarele acestei boli se intreaba mereu daca se vor mai simti atractive sau increzatoare in propriul corp.

Vestea buna este ca nici interventia chirugicala, nici radioterapia nu scad capacitatea unie femei de a se simti dorita. Daca la inceput apare un blocaj psihologic legat de acceptarea noii imagini, cu timpul femeile reusesc sa aiba vieti intime satisfacatoare.

Daca vei continua sa te arati preocupata de aspectul fizic, de lipsa unui san trebuie sa iti aduci aminte mereu ca nu esti doar suma unor componente fizice. Poate ca sanii nu mai sunt la fel, dar tu ca persoana esti la fel de frumoasa si de placuta ca intotdeauna. Daca mai apar perioade cu indoieli trebuie sa le discuti deschis cu partenerul de viata. Experienta cancerului de san a fost una dificila pentru fiecare dintre voi astfel ca este indicat sa aveti rabdare unul cu celalalt pana cand veti reusi sa restabiliti legaturile vietii voastre intime. Uneori ajuta sa vorbesti cu o alta femeie care intelege ceea ce se intampla si care ar putea fi in masura sa-ti ofere sugestii practice pentru a face fata acestui moment.

Da asemenea, este important sa accepti purtarea unor proteze externe de san, in functie de tipul interventiei suferite. Acestea pot fi partiale sau cu acoperire totala. Sutienele speciale, cu buzunare pentru aceste proteze, reintregesc vestimentatia dupa mastectomie.

Pentru a te ajuta sa te simti feminina nimic nu se compara cu lenjeria. Doar pentru ca ai avut cancer de san nu inseamna ca trebuie sa ignori sertarul cu lenjerie intima. Lenjeria post mastectomie a evoluat foarte mult, iar astazi se pot gasi articole pe toate gusturile. Sutienele, maieurile sau camasile de noapte au acum modele foarte feminine, nu doar functionale. Veti gasi tesaturi frumoase, dantele, culori si stiluri magulitoare. Modelele de sutien sunt pentru diferite stiluri: sport, fara cusaturi, cupe frumos croite, cu intarituri, modele traditionale, moderne si cu suport suplimentar. Pentru a te simti cat mai confortabil cu putinta, lenjeria post mastectomie exista si in varianta destinata perioadei imediat de dupa operatie.

Daca la inceput te simti mult prea constienta de noua lenjerie incearca putina “terapie in oglinda”. Incearca sa gasesti o oglinda in marimea ta naturala, aseaz-o intr-un colt retras al casei si probeaza noua lenjerie. Studiaza-te in oglinda si incearca sa identifici trei lucruri care iti plac la tine insati. Concentreaza-te pe acele parti ale tale care iti fac placere. In permanenta mentine-ti gandul pozitiv.  

Atunci cand te simti pregatita arata-i si partenerului de viata noua lenjerie. E perfect normal sa porti aceasta lenjerie si in pat. Vei descoperi ca si aceasta va contribui la redarea increderii. Sub lenjerie, un san reconstruit sau o proteza buna arata si se simte similar cu corpul real. Totul poate avea aspectul, greutatea si miscarea unui san natural.