Implicarea in studiile clinice

 

De ce, cum, cand si unde sa iei parte la cercetarea in domeniul cancerului san.

Cercetarea stiintifica in domeniul cancerului la san este cruciala pentru a descoperi metode mai bune de tratament si, pana la urma, leacul impotriva acestei maladii. Studiile clinice sunt o parte importanta a acestei activitati de cercetare. Un studiu clinic este de fapt un studiu stiintific in care sunt testate pe pacienti metode noi de tratament, detectare si preventie.

Cercetarea clinica este diferita de cercetarea de laborator deoarece aceasta implica efectele tratamentelor aplicate pe subiecti umani in timp ce cea de a doua studiaza efectele componentelor chimice ale tratamentelor si efectele acestora asupra animalelor de laborator.

Cercetarea clinica poate fi sustinuta din fonduri guvernamentale sau de sponsorizari din domeniul privat (in special companiile farmaceutice si cele din domeniul biotech fac acest lucru) De obicei se desfasoara in centrelele mari de tratament si in spitalele universitare. De asemenea, poate fi desfasurata si de un grup de medici care aduna informatiile de la pacientii lor.

Motive pentru a participa

Unele dintre cele mai importante aspecte legate de cancerul la san ce pot fi explorate in aceste studii includ:

-          detectarea

-          preventia

-          calitatea vietii

-          elemente ca miscarea fizica si dieta

-          noi tratamente medicamentoase

-          noi modalitati de a aplica tratamentele medicamentoase disponibile

-          noi modalitati de a administra  tratamentele medicamentoase disponibile

Un motiv de a participa la studiile clinice, in afara de gandul ca ii poti ajuta pe altii, este sansa de a primi ingrijire medicala de cea mai inalta calitate.

Studiile clinice sunt evident benefice pentru toti bolnavii de cancer vazuti ca un grup. Dar poate beneficia fiecare dintre acestia individual? Acest lucru este ceva ce trebuie sa decizi tu insati. Participantii la aceste studii sunt monitorizati foarte strict de o echipa medicala si primesc nu doar cel mai bun tratament disponibil, dar si promisiunea aplicarii celui mai bun tratament pentru starea lor. Prin participarea la aceste studii poti fi una dintre putinele persoane care au acces la un nou tratament care trebuie sa fie aprobat pentru uzul general.

Motive de siguranta

Ai putea sa eviti studiile clinice deoarace ca multi altii ai putea fii ingrijorata ca esti folosita pe post de soricel cobai pentru tratamente ce nu au fost testate sau iti pot provoca rau.  In realitate studiile clinice reprezinta ultima etapa dintr-o cercetare facuta cu mare grija in care tratamentele deja au fost testate pentru siguranta si au demonstrat ca pot oferi avantaje peste cele deja existente. Pentru a asigura siguranta participantilor studiile clinice sunt supravegheate de un grup de medici ce revizuiesc mereu protocolul si desfasurarea procesului de studiu. Mai mult de atat, fiecare potential participant primeste un formular de consimtire, care ofera informatii detaliate despre studiu. Acest formular este semnat doar daca decizi ca vrei sa participi la studiu. Acest formular nu te obliga sa participi pana la final, astfel ca poti sa parasesti studiul oricand consideri ca este cazul sa o faci.  

Motive pentru a ezita

Chiar daca sigurana ta medicala nu este un motiv de ingrijorare, exista o serie de alte posibile dezavantaje pentru participarea la studiile clinice

·                S-ar putea sa ai parte de mai multe analize si vizite la medic decat atunci cand nu faci parte din studiu. In acelasi timp acest lucru poate fi un avantaj deoarece esti monitorizata mult mai bine. Tine cont de acest lucru daca iei in considerare sa participi la un studiu.

·                In unele situatii participantii la studii primesc tratamente gratuite sau chiar sunt platiti pentru a participa. In unele situatii ti se poate cere sa achiti tu o parte din tratamente. Trebuie sa discuti aspectele financiare ale studiului cu cineva din echipa de conducere, inainte de a te implica .

·                Chiar daca intotdeauna vei avea parte de cea mai buna ingrijire, tratamentul care ti se va aplica s-ar putea sa nu fie mai bun ca celelalte doua optiuni din studiu. Daca vei primi noul tratament ce este testat s-ar putea sa nu fie mai bun sau la fel de bun ca cele deja disponibile. S-ar putea sa aiba si efecte secundare
 neasteptate. Daca accepti tratamentul standard s-ar putea sa nu fie la fel de eficace ca cel nou.
Vei avea afla toate aceste lucruri doar la finalul studiului.

Luarea deciziei

Pentru a decide in legatura cu participarea la un studiu clinic vorbeste cu medical tau, cu asistentele din spital pentru a-ti da seama daca exista vreun studiu clinic bun pentru tine.