Noutati absolute în tratamentul tumorilor mamare la Spitalul Sf.Constantin din Brasov

 

Dr. Bogdan Moldovan, medic primar chirurgie generala, medic sef sectie Spitalul Sf. Constantin Brasov

Cancerul de san reprezinta în continuare cea mai frecventa localizare a bolii neoplazice la femei. Diagnosticul „loveste” una din 7 femei, fara deosebire de varsta, rasa sau nivel social.

Aspectul pozitiv al acestui „flagel” modern este faptul ca peste 80% dintre persoanele interesate pot fi complet vindecate de boala printr-un tratament corect multidisciplinar.

În cadrul Spitalului Sf. Constantin din Brasov exista un program integrat de tratament al cancerului de san, care dupa doi ani de existenta, are un bilant extrem de bun atat ca organizare cat si ca tehnici de varf pe care le pun la dispozitia pacientilor afectati de aceasta maladie.

Tratamentul cancerului de san presupune 4 metode principale: chirurgie, chimioterapie, radioterapie si hormonoterapie, ordinea în care aceste metode sunt aplicate fiecarei paciente depinzand de stadiul bolii si de particularitatile histologice ale tumorii. În cadrul Spitalului Sf. Constantin aceasta decizie este luata în cadrul unui colocviu onco-chirurgical, fiecare pacienta avand o terapie personalizata.
Prin parteneriatul cu Departamentul de imagistica „Regina Maria” (Dr. Laura Biris si Dr. Paul Biris), în cadrul Spitalului Sf. Constantin Brașov se realizeaza cu succes diagnosticul tumorilor mamare înca din stadiul subclinic (nepalpabil) prin Ecografie si Mamografie, ca element de noutate fiind realizate punctii bioptice cu ac Trucut în anestezie locala precum si reperajul tumorilor mici cu un mic „harpon” ce permite chirurgului o rezectie limitata a zonei suspecte.

Tratamentul oncologic „neoadjuvant” (preoperator) în tumorile avansate, sub coordonarea echipei oncologice (Dr.Banu, Dr.Pescaru, Dr. Bodale), permite reducerea dimensiunilor tumorilor mamare, scaderea riscului de metastazare la distanta si trecere în stadii operabile. La aproximativ 10% din cazurile operate la spitalul privat, dupa chimioterapia „neoadjuvanta”, nu s-a mai descoperit tesut tumoral viabil pe piesele de rezectie chirurgicala, vorbind astfel de un „raspuns complet la chimioterapie”.

Tratamentul chirurgical (Dr. Moldovan, Dr. Vasile, Dr. Pocreata) este unul modern, îndepartarea totala a sanului (”amputatia mamara”) fiind necesara în mai putin de 30% din cazuri: persoane varstnice ce nu suporta tratamentul oncologic, cancerul lobular al sanului (frecvent multi-locular în cadrul aceluiasi san sau chiar în ambii sani) sau cancerul cadranului central (în jurul mamelonului). Restul pacientelor beneficiaza de rezectii limitate ale cadranelor mamare interesate însotite de disectia ganglionilor axilari (de sub brat).

Nu în ultimul rand, chirurgia combinata: de exereza mamara si de supresie hormonala în acelasi timp operator, asociind (la persoanele tinere cu functie ovariana normala-cancerele mamare fiind influentate negativ de hormonii estrogeni) chirurgia conservatorie a sanului (cadran+ganglioni) si histerectomia cu anexectomie laparoscopica LESS transombilicala (fara cicatrici), reprezinta o premiera pentru tratamentul cancerului mamar în Romania.

Chirurgia conservatorie a cancerului mamar a cadranelor superioare asociata cu chirurgia LESS de supresie hormonala (Histerectomie cu anexectomie) – o noua premiera medicala brasoveana.