Intrebari ce trebuie adresate despre terapiile alternative

 

Terapiile ”neconventionale” pentru cancer devin tot mai des conventionale. Studiile indica faptul ca

pana la jumatatea numarului bolnavilor de cancer a incercat un fel de terapie complementara sau alternativa. 

Abordarile complementare sunt destinate a fi utilizate impreuna cu medicina conventionala, in timp ce abordarile alternative sunt tratamente nedovedite pe care oamenii le folosesc in loc de ingrijirea conventionala.

Nu toate terapiile complementare s-au dovedit dupa studii de cercetare ca pot contribui la ameliorarea simptomelor si imbunatatirea calitatii vietii pentru supravietuitorii de cancer.

Pe de alta parte terapiile alternative pot fi chiar periculoase, pe de o parte pentru ca bolnavii nu au acces la ingrijirea medicala adecvata, iar pe de alta parte pentru ca sunt daunatoare in sine.

Cum poti face diferenta cand vine de vorba de terapii complementare si terapii alternative?

Va oferim un set de intrebari la care ar trebui sa aveti raspuns cand decideti in favoarea vreuneia dintre ele:

Cine promoveaza terapia? Este sprijinita de experti recunoscuti ce sunt afiliati la organizatii universitare?

Cat de evidenta este dovada ca terapie functioneaza? A fost subiectul vreunui studiu ce mai apoi a fost publicat in reviste medicale respectabile? Care sunt beneficiile asteptate de pe urma terapiei?

Care sunt riscurile posibile si care sunt efectele secundare?

Terapia va interfera cu tratementul medical conventional?

Cat costa aceasta terapie? 

Inainte de a incerca terapii complementare sau alternative vorbeste despre acestea cu doctorul tau. Este important sa fiti sinceri, mai ales ca pot aparea probleme atunci cand sunt combinate aceste tipuri de terapie cu tratamentele standard.

Trebuie sa fii atenta si la modul in care este prezentata respectiva terapie. De multe ori sunt vazute ca leacuri miracol pentru cancer si alte boli.

Cei care le promoveaza ataca medicina conventionala si stiinta. Iti vor spune sa folosesti tehnica lor in detrimentul tratamentului standard.

Mai poti auzi ca secretul respectivei terapii este cunoscut de un numar redus de persoane. Adevaratii specialisti impartasesc descoperirile cu ceilalti din bransa si publica aceste lucruri in revistele de specialitate.

Terapia este disponibila doar in alta tara. Decizia iti apartine in totalitate in acest caz.

Terapia se bazeaza pe o teorie nedovedita. Cateodata se poate sa fie adevarata, dar alteori nu. Chiar vrei sa risti cu sanatatea ta?