Cantati! Cantati tare!

Pentru majoritatea femeilor care se confrunta cu un diagnostic de cancer de san, cantatul ar fi lucrul cel mai indepartat din mintea lor. Realitatea este ca a canta este un fel de poarta de acces la spiritul nostru.

Cultura moderna ne face sa credem ca nu putem canta si ca daca am face-o i-am oripila pe cei din jur. Oamenii obisnuiau sa cante in timp ce lucrau sau pur  si simplu pentru a se binedispune. Cantau ca experienta in comunitatea din care faceau parte sau pentru a comunica cu Dumnezeu. In lumea de astazi de cele mai multe ori ascultam cum canta altii pentru noi.

Studiile arata ca ascultatul muzicii si cantatul accelereaza procesul natural de vindecare a organismului. Cantatul este puternic, deoarece este un limbaj care ocoleste cumva intelectul. Intelegem intuitiv muzica. Mintea nu trebuie sa se implice pentru a intelege frumusetea unui cantec, astfel incat organismul se poate relaxa pur si simplu si se poate bucura de proces. De asemenea, studiile sugereaza ca muzica are efecte profunde asupra emotiilor, inducand astfel stari de relaxare, care sunt deosebit de utile ca un antidot la depresie, anxietate si oboseala.

Doi cercetatori de la Centrul National Francez pentru Cercetare Stiintifica din Paris au efectuat un studiu de un an si jumatate cu privire la efectul sunetului asupra  celulelelor canceroase umane. Dupa montarea unui aparat de fotografiat cu un microscop pe dispozitivele pe care se gaseau celulele canceroase din uter, cercetatorii au interpretat la instrumente acustice si au cantat catre celulele respective. Ei au descoperit ca influenta cea mai dramatica asupra celulelor canceroase a venit de la vocea umana. Asa se explica si impactul pe care vocea il are asupra starii de bine a cuiva. In acest studiu, s-a constatat ca celulele canceroase nu au fost capabile sa sustina o acumulare progresiva dupa ce au fost expuse la aceste frecvente vibrationale. Faptul ca celulele canceroase nu au putut sa se sprijine, dupa ce au fost expuse sunetului vibrant este un indiciu puternic ca terapia de sunet ar trebui sa fie mult mai larg studiata.

In multe culturi vocea este foarte importanta pentru transformare. Mantra este foarte utilizata atat in India, cat si in Tibet. Mantrele sunt sunete sacre pastrate in limbile antice, chiar si in limbi care nu mai sunt intelese. Multi cred ca atunci cand se utilizeaza o mantra, sunteti schimbat in toate celelalte persoane care au folosit vreodata aceasta mantra.

Celor diagnosticate cu cancer de san le este recomandat sa se exprime prin cantec. Sa elibereze astfel acele tensiuni ce se acumuleaza in luni de tratament si indoieli.

De-a lungul chimioterapiei sau radioterapiei muzica te poate mentine la suprafata. Iti mentine o gandire pozitiva. In acea perioada simti ca trebuie sa treci de furie, iar pastrarea energiei pozitive este unul din cele mai importante lucruri pe care le putem face.

Cantatul este benefic pentru organism. Atunci cand cantam trebuie sa fim foarte constienti de respiratie. Diafragma trebuie sa se extinda, pentru a permite unei cantitati suficiente de aer sa umple plamanii. In timp ce se extinde multe dintre organele noastre interne sunt, de asemenea, afectate in mod pozitiv. Asa se explica de ce atunci cand cantam stresul se reduce. Cand respiram in cantitati suficiente de aer si expiram intr-un mod controlat, intregul corp incepe sa se relaxeze.

Asadar, fie ca e vorba de karaoke, de participarea intr-un cor sau o trupa sau pur si simplu de cantatul in cabina de dus un cantec poate sa faca mult in procesul de vindecare atat la nivel fizic, cat si emotional.