Procesul de vindecare

 

Odata ce ce o femeie a rezistat diagnosticului de cancer de san si a experimentat metoda de interventie chirurgicala potrivita pentru ea, intra in procesul de vindecare. Aceasta faza este experimentata de toate femeile,

indiferent daca au facut chimioterapie, radioterapie sau au trecut doar prin interventia chirurgicala.

Orice diagnostic de cancer de orice tip, provoaca o mare trauma psihologica, precum si o rana fizica, carora trebuie sa li se acorde timp pentru a se vindeca.

Perioada imediat de dupa operatie este un moment in care sistemul imunitar al organismului si a resurselor de restabilire lucreaza in sincronizare pentru a vindeca ranile fizice provocate de chirurgie. Acesta ar trebui sa fie un moment in care pacienta isi tempereaza activitatea si se odihneste. Multe procese au loc pentru ca vindecarea sa aiba loc. Celulele noi sunt generate pentru a vindeca pielea si tesutul si pentru a stimula capacitatea de lupta a sistemului imunitar impotriva  infectiilor.

Organismul isi imbunatateste metabolismul, astel apare nevoie unei nutritii bune si administrarea cantitatii necesare de lichide. Mesele echilibrate, sanatoase sunt necesare in aceasta perioada. Practic, in aceasta perioada multe femei privesc la vechile obiceiuri de hrana si trai si devin constiente ca trebuie sa schimbe ceva catre dieta sanatoasa si un stil de viata sanatos.

Femeile care fac radioterapie sau chimioterapie prezinta riscul scaderii poftei de mancare si al tulburarilor gastro-intestinale. Este foarte important sa furnizati organismului vitamine si minerale necesare pentru a sustine procesele de restaurare. Organismul uman este o masina eficienta ce se poate vindeca singura, dar are nevoie de combustibil. Exercitiul fizic este de asemenea, important in faza de recuperare. Plimbarea este o metoda eficienta  de a pune in miscare intregul organism. E si un exercitiu ce poate incepe incet si pe distante scurte si caruia ii puteti stabili propriul ritm.  In fiecare zi ritmul plimbarii poate fi crescut si se pot stabili noi distante de parcurs.

Recuperarea emotionala este un punct important. Femeile care au trecut prin trauma cancerului de san trebuie lasate sa planga aceasta etapa a vietii lor ca si cand ar fi pierdut pe cineva drag lor. Aceasta manifestare a durerii este pentru ele o manifestare a pierderii simtului de stabilitate sau integritate, a pierderii “vietii normale". Aceasta e o etapa importanta si multe dintre femei vor trece prin acest stadiu catre un punct al acceptarii. Pentru cele care nu reusesc singure sa treaca prin acest punct exista metode terapeutice ce ajuta la recuperarea psihologica si emotionala.

Multe femei au constatat ca meditatia de zi cu zi este foarte reconfortanta si le ajuta sa se simta energizate fizic, emotional si mental. Altele isi vizualizeaza organismul vindecandu-se, celulele canceroase alungate, boala invinsa.

Grupurile de sprijin ajuta multe femei sa ajunge in acel punct de vindecare emotionala. Altele se bazeaza pe familie si prietenii pentru a povesti despre experienta prin care au trecut. Exista multe carti scrise despre cancerul de san si faza de vindecare.

Indiferent ce metoda alege pacienta pentru a  o duce prin faza de vindecare, este important sa retineti ca acestea sunt doar alegerile ei. Exista multe lucruri care i s-au intamplat  si fata de care nu a avut dreptul de a alege, incat faptul ca acum poate decide ce metoda de vindecare i se potriveste este un mod de a prelua din nou controlul asupra propriului corp.