Radioterapia pentru cancerul de san in metastaza

Uneori, celulele canceroase se raspandesc in alte parti ale corpului. Cand se intampla acest lucru, cancerul de san poate fi descris in cateva moduri diferite: metastazic, avansat, sau stadiul IV. Termenul "metastaze" se refera la zona exacta

 in care s-au raspandit aceste celule, cum ar fi metastaze osoase daca boala s-a extins la nivelul oaselor.

In cazul in care sunt identificate simptome ale metastazelor, medicii vor aplica un tratament local (direct catre zona in care s-a raspandit cancerul) pentru a calma simptomele si pentru a combate boala exact in acel loc. Radioterapia poate micsora si poate ajuta la obtinerea controlului in zonele specifice in care cancerul s-a extins.

Radioterapia poate ajuta la:

·         Scaderea durerii

·         Reducerea riscului de fracturi osoase in zone ce pot fi slabite de cancer

·         Reducerea sangerarii

·         Imbunatatirea respiratiei prin redeschiderea cailor respiratorii blocate.

·         Eliberarea presiunii de pe un nerv care ar putea cauza durere, amorteala, slabiciune.

Dozele de radioterapie si programarea acestora in cazul metastazelor depind de mai multi factori:

·         Urgenta cazului: durere, pierderea unei functii a organismului, marimea si localizarea metastazei.

·         Orice alt tratament radioterapeutic pe care l-ai fi facut inainte.

·         Programarea pentru orice alt tratement

In urmatoarele randuri puteti citi despre unele dintre cele mai comune "puncte fierbinti" de cancer de san metastazic, care pot fi tratate cu radiatii:

Comprimarea maduvei spinarii inseamna ca boala pune presiune la propriu sau “stoarce” maduva spinarii, adica pachetul mare de nervi din mijlocul coloanei vertebrale ce conecteaza creierul la corp. Cancerul in crestere in coloana vertebrala poate pune presiune asupra maduvei spinarii. Aceasta presiune poate deteriora nervii, rezultand mari dureri de spate, slabiciune si chiar paralizie, precum si obiceiuri schimbate ale intestinului și vezicii urinare.

De obicei, radioterapia se aplica in acel loc pentru a distruge celulele canceroase, dupa ce steroizii au calmat  tumoarea. Ocazional, ar putea fi  nevoie de interventii chirurgicale pentru a reduce presiunea in jurul maduvei spinarii.

Metastazele cerebrale necesita tratament imediat, mai ales in cazul in care acestea cauzeaza simptome cum ar fi durerile de cap, greata, senzatia de amorteala, tulburari de vedere sau, in cazuri rare, convulsii. Medicul dumneavoastra va prescrie in primul rand steroizi, faza urmata de alte tratamente, cum ar fi chirurgie, chimioterapie si/sau radioterapie.

Radoterapia vizeaza tot creierul sau anumiti nervi. Rareori vizeaza intreaga maduva a spinarii. Radioterapia aplicata pe zone mai mari ar scadea imunitatea organismului fapt ce ar intarzia alte tratamente.

Problemele provocate de sangerari pot fi ameliorate prin radioterapie. Uneori, un cancer in crestere in piele sau in apropierea sanului poate provoca sangerare. De obicei, sangerarea raspunde rapid la radiatii.

Cancerul in oasele de la picioare, solduri sau brate poate slabi si distruge structura si puterea acestora. In aceasta situatie oasele din zonele mentionate sunt mult mai expuse fracturilor chiar si fara o cadere sau alte leziuni.

Radiatiile indreptate catre cancerul din aceste zone vor distruge celulele canceroase, astfel incat osul se poate vindeca (osul nu se poate reconstrui si consolida in cazul in care celulele canceroase exista inca in structura sa). In plus, in cazul in care un os din brat sau picior este serios afectat, chirurgul poate plasa o tija de metal in respectiva zona pentru a consolida partea slabita.

Un tip special de radiatii poate fi administrat persoanelor care dezvolta tumori osoase imprastiate, dureroase ce nu raspund la chimioterapie. Aceste tumori nu pot fi tratate usor cu radiatii localizate deoarece zona ce are nevoie de tratament este prea mare. Astfel, substanta radioactiva poate fi administrata intravenos (injectata intr-o vena) ca o doza unica. Tratamentul reduce in general durerea, dar te poate face mai predispusa la infectii, anemie si poate provoca probleme de sangerare.

Durerea de ficat este cauzata de tumoarea in crestere in interiorul acestuia si cauzeaza marirea acestuia. Aceasta durere este cel mai bine controlata prin chimioterapie si analgezice. Insa, daca aceasta varianta nu da rezultate, radioterapia in zona ficatului poate fi utila pentru reducerea durerii.

Uneori, radioterapia poate inrautati simptomele inainte de a ameliora situatia. Acest lucru se intampla deoarece cancerului nu ii place sa fie iradiat – astfel se poate umfla un pic inainte de a incepe sa se micsoreze. Aceasta umflare pune presiune in plus pe nervii sensibili.

Analgezicele si o cura foarte scurta de steroizi pot ajuta la ameliorarea acestor simptome temporare.

Analizele facute la finalul tratamentului vor arata cat de mult a contribuit radioterapia la micsorarea tumorii.