De vorba cu fiica ta

 

“Mama, tata, am cancer de san” Din ce in ce mai multi parinti aud aceste cuvinte alarmante rostite de fiicele lor. Cu trecerea anilor metodele de detectare a acestei boli

s-au imbunatatit si din pacate varsta la care este depistat cancerul de san scade din ce in ce mai mult, astfel ca  multe femei tinere se confrunta cu nesiguranta adusa de maladie. Ca parinte exista foarte multe lucruri pe care le poti face pentru fiica ce sufera de aceasta boala. Deja ai facut un pas in plus prin simplu fapt ca ai intrat pe internet si ai cautat informatii. 

Asculta-ti fiica

Cu siguranta are nevoie sa vorbeasca cu cineva, cu cineva care nu va claca si nu isi va pierde controlul. Ca parinte trebuie sa fii cat se poate de puternic pentru ea. Tu esti cel care a invatat-o sa mearga, sa vorbeasca, sa mearga cu bicicleta. Are nevoie sa auda ca totul va fi in regula, ca poti sa supravietuiesti chiar daca ai cancer de san. Gaseste povesti ale supravietuitoarelor acestei boli si impartaseste-le cu ea.

Reactioneaza

Reactioneaza in fata bolii fiicei tale, dar trebuie sa faci acest lucru tinand cont de dorintele ei. Este un instinct patern acela de a prelua controlul atunci cand copilul este in pericol. Daca fiica ta este deja adult, boala aceasta este batalia ei. Poti sa contribui cu cat de mult te lasa sa o faci in situatia data. Insa nu o presa. Incearca sa stai in umbra ei asteptand sa iti ceara sprijinul si indrumarea in tot ce va avea de infruntat: tratament, operatie, recuperare si vindecare. Ingrijeste-te de nepoti si de treburile casei ei.

Ai rabdare

Un parinte vrea sa simta ca fiicei ii este bine si de multe ori o fortam sa se poarte ca si cand i-ar fi bine desi nu este asa. Vindecarea fizica de dupa mastectomie, radioterapie sau chimioterapie poate sa ia mai putin timp fata de cat ti-ai imaginat insa recuperarea emotionala va necesita o perioada mult mai indelungata. Teama ei principala va fi cu siguranta revenirea bolii dupa operatie. Ajut-o cu toate informatiile pe care reusesti sa le aduni despre acest lucru. Incearca sa ii spui despre tot ce este nou in domeniul eradicarii cancerului de san.

Ingrijeste-te si de tine

Legaturile ereditare sau genetice sunt foarte numeroase in cazul cancerului de san asa ca ar fi bine sa te asiguri ca si tu esti bine. Incearca sa iti faci programare la mamografie sau macar discuta cu medicul tau de familie despre boala fiicei tale. Nu ignora niciun simptom doar pentru ca fiica ta este bolnava, iar tu nu iti poti permite sa te imbolnavesti in aceasta perioda. La preocuparea pentru sanatatea ei nu are nevoie sa adauge si gandul ca tie nu iti este bine. Are nevoie de toata puterea ta.

Depaseste momentul culpabilizarii

 Cancerul de san al fiicei tale nu este din vina ta. Cancerul de san este datorat unor zeci de mii de factori fizici si de mediu. Nimeni nu stie sigur de ce sau cum apare, dar un lucru este sigur, nimic din ceea ce ai fi putut face nu o impingea spre aceasta boala. Nu este nici macar o pedeapsa venita din partea Creatorului. Este pur si simplu o boala si nu este din cauza ta.

Ajutorul

Cei mai multi dintre noi ne simtim bine atunci cand Mama este in preajma. Fie ca este la telefon, in e-mailuri, intr-o scrisoare sau in persoana un cuvant din partea Mamei are mereu un efect de calmare si alinare. Da-i increderea de care are nevoie spunandu-i ca va supravietui. Incurajeaz-o sa faca planuri pentrru un viitor indelungat. Ajut-o sa se vindece si crede din tot sufletul ca ea este una din sutele de mii de femei ce traiesc o viata lunga si frumoasa dupa experienta cancerului de san.