Anxietatea din momentul terminarii tratamentului
Tratamentul tau s-a terminat si viata ta si-a reluat cursul normal. Este, poate o noua normalitate, dar esti bucuroasa ca ai supravietuit bolii.
Arati bine si te simti bine din punct de vedere fizic. Toti cei care te inconjoara se simt usurati ca ai trecut de ceea ce putea fi mai rau. De ce te mai simti speriata acum?
Relaxeaza-te. Nu esti singura. Este normal pentru femei sa se simta speriate in momentul in care se termina tratamentul impotriva cancerului de san. Cand ai inceput tratamentul, vizitele regulate la medic, vizitele la clinica sau spitalizarea au parut incomode. Dupa un timp ai inceput sa te obisnuiesti cu ele si mai apoi au devenit familiare iar personalul medical a devenit mai familiar pentru tine fata de multi prieteni. In plus, era ceva ce te asigura ca sanatatea ta este permanent monitorizata. Acum pentru ca acest program care te-a incomodat s-a terminat nu este surprinzator faptul ca iti faci griji pentru ceea ce va urma.
Grijile despre recidiva
Una dintre cele mai mari spaime prin care treci este spaima ca boala va recidiva. Dureri neinsemnate sau mici neplaceri fizice pe care inainte nici nu le bagai in seama acum au cu totul o alta semnificatie pentru tine. Este normal sa te temi de recidiva bolii. Oricum, este bine sa iti aduci aminte ca toata lumea are anumite neplaceri fizice care nu au legatura cu cancerul si chiar si tu le-ai avut si inainte sa fi diagnosticata cu cancer. In cazul in care, insa, prezinti simptome severe sau de lunga durata este recomandat sa iti consulti doctorul. Tine minte ca majoritatea femeilor care au fost diagnosticate cu cancer de san nu au avut recidiva.
Iata cateva dintre metodele da a-ti reduce frica de recidiva :
- nu iti neglija ingrijirea medicala odata cu terminarea tratamentului. Asigura-te ca stii cine te are in grija din punct de vedere medical in continuare si nu sari peste vizitele medicale pe care va trebui sa le faci.
- Discuta grijile tale cu o persoana apropiata sau alatura-te unui grup de suport unde poti vorbi cu femei care au trecut deja prin aceste lucruri.
- Incearca sa faci lucruri care iti plac. Citeste o carte buna, gradinareste, fa plimbari linistite, urmareste o comedie sau orice lucru care te calmeaza.
- Constienzeaza faptul ca grijile tale se refera la trecut si se vor estompa odata cu trecerea timpului. In cele din urma cancerul nu va mai fi in totalitate in centrul preocuparilor tale.
Cand sa cauti ajutor
Cand te apropii de faza terminarii tratamentului este normal sa te simti ingrijorata. Daca insa frica pe care o simti devine incontrolabila te vei simti coplesita de ea si va creste odata cu trecerea timpului. Pentru unele femei anxietatea provoaca simptome deranjante din punct de vedere fizic cum ar fi insomnii, stare accentuata de oboseala, dureri musculare, tremurat, dureri de cap, irascibilitate crescuta. In plus aceasta stare de anxietate te poate deranja major in timp ce esti la serviciu sau acasa. Daca ai ajuns in acest punct ar fi bine sa consulti un specialist psihiatru. In cazul in care prezinti pe termen lung simptomele descrise mai jos poti suferi de stres post traumatic:
- cosmaruri care au legatura cu cancerul
- fixatia pe cancer
- evitarea oamenilor, a locurilor sau a evenimentelor care iti aduc aminte de experienta prin care ai trecut
- dereglari ale somnului
- nervozitate ridicata
- sentimente intense de frica
- irascibilitate nejustificata
- te simti fara speranta si neajutorata
- iti este rusine si te simti vinovata
- ai crize de plans
- iti este totul indiferent
- tristete si depresie
- lipsa apetitului
- nu poti sa iti mentii relatiile personale
- ai o atitudine autodistructiva (abuz de alcool sau doguri, de exemplu)
- probleme cu memoria
- probleme de concentrare
- te sperii foarte usor si esti infricosata
- nu mai simti nicio bucurie pentru lucrurile care iti placea sa le faci inainte
- ai halucinatii.
Ia legatura cu medicul tau. In ziua de azi cei mai multi oameni cu anxietate severa pot fi ajutati prin consiliere sau medicamentos,