Durerea de san dupa operatie

 

Durerea pe termen scurt dupa o interventie chirurgicala pentru cancer de san nu este o problema majora pentru multe paciente. Dincolo de o durere care dureaza 2 sau 3 zile, iar unele senzatii de

constrictie in brat, dupa o mastectomie, exista adesea si un disconfort fizic. Acest lucru se datoreaza in parte faptului ca muschii din zona afectata de o interventie chirurgicala nu sunt utilizati in mod frecvent in timpul activitatii zilnice a corpului. 

Unele paciente se plang, insa,  de dureri de san, pe care le asociaza cu interventia chirurgicala chiar dupa mai multi ani de la aceasta.

Statistic, incidența durerii pe termen lung la femeile care au urmat mastectomie fara reconstructie este similara cu cea traita de cele care au o mastectomie si reconstructie fara implanturi. Cu toate acestea, incidenta durerii pe termen lung este semnificativ mai mare pentru femeile care au o mastectomie urmata de reconstructie cu implanturi.

O alta regula principala este ca pacientele care prezinta durere in piept sau sani inainte de operatie sunt susceptibile sa o prezinte si dupa aceasta. Este o situatie valabila mai ales la femeile care trec prin experienta a ceea ce este cunoscut sub numele de dureri de san fantoma. 

"... Durerile de san sunt un indicator foarte rar al cancerului; acest fapt ar trebui sa ofere incredere si confort psihic femeilor care traiesc cu teama de recidiva." 

Durerea de san fantoma este similara cu fenomenul de dureri la nivelul membrelor fantoma simtite de catre persoanele care isi pierd un braț sau picior. Chiar si atunci cand un braț sau picior este amputat, unii pacienti simt durerea pe care creierul lor o interpreteaza ca venind de la nivelul membrelor lipsa.

La pacientele care au suferit o mastectomie, "membrul lipsa" este sanul lor. Acest fenomen, deși destul de des intalnit, este putin inteles. Explicatia cea mai probabila este ca, atunci cand nervii sunt taiati, creierul reface legaturile prin care se transmitea senzatia de durere de la membrul amputat.

Pacientele care prezinta dureri semnificative la nivelul sanului, inclusiv dureri de piept fantoma, ar trebui sa se adreseze  medicului lor. Medicul, la randul sau, va recomanda probabil medicamente, masaj, exercitii, un sutien corect, sau o combinație a acestor soluții. 

In cele din urma, ceea ce este foarte important privind durerile de san, este faptul ca durerile de san sunt un indicator foarte rar al cancerului; acest fapt ar trebui sa ofere incredere si confort psihic femeilor care traiesc cu teama de recidiva.