Recidiva Cancerului de San

 

Ai reusit! Nu a fost usor, dar ai reusit sa treci de tratamentul cancerului de san si ti s-a spus ca esti sanatoasa iar viata ta se intoarce la normal. Ar trebui sa fii ingrijorata de o eventuala intoarcere a bolii?

Odata ce ai trecut prin cancer, este normal sa iti fie teama de acelasi diagnostic. Cu toate ca nu exista nici o garantie ca boala nu va recidiva, cele mai multe femei tratate in stadiile incipiente de cancer nu vor mai auzi inca o data „aveti cancer”.

Cand cancerul recidiveaza, acest lucru se intampla de obicei in primii 3-5 ani dupa tratament:

-          Recidiva locala apare de obicei in zona in care a fost gasita tumoarea initiala. Majoritatea femeilor care au recidiva locala nu prezinta urme de celule canceroase in alta parte a corpului. Circa 10% dintre femei au recidiva locala in zona oparatiei sau in peretele pieptului dupa mastectomie, cele mai multe in primii cinci ani dupa operatie.

-          Recidiva regionala apare in nodulii limfatici de sub bratul de pe partea operata sau deasupra claviculei. Cele mai multe recidive regionale implica raspandirea cancerului in tesuturile neindepartate ale sanului sau in peretele pieptului.

-          Recidiva generala se refera la metastaze care afecteaza oasele, plamanii, creierul sau alte parti ale corpului. Recidiva generala este tratata ca boala cronica, fara vindecare completa. 

 Se va intoarce cancerul?

Recidiva este cancerul care reapare dupa ce a fost tratat. Acest lucru se poate intampla cand cateva celule canceroase rezista tratamentului aplicat. Initial mult prea mici pentru a fi detectate in testele ulterioare operatiei si tratamentului, aceste celule pot dezvolta noi tumori. Recidiva este diferita de cancerul primar deoarece este o tumoare distincta fata de cea din diagnosticul initial. Cele mai multe tipuri de cancer care se dezvolta la sanul neoperat nu sunt recidive..

Probabilitatea de intoarcere a cancerului depinde de mai multi factori cum ar fi: tipul cancerului pe care l-ati avut, metodele de tratament urmate, durata de timp care a trecut de la tratament. O femeie cu o tumoare mica, neinvaziva, care nu a atacat nodulii limfatici, de exemplu, prezinta un risc mai mic de recidiva fata de o femeie care a avut o tumoare mare, invaziva si care a atacat nodulii limfatici. Cu cat trece mai mult timp fara recidiva cu atat riscurile de aparitie scad.

Riscul de intoarcere a cancerului sunt mai mari daca:

-          cancerul initial a fost regasit in nodulii limfatici

-          tumoarea initiala a fost mare (riscul de recidiva creste odata cu marimea tumorii)

-          cancerul initial a fost in mod particular agresiv

-          sunteti predispusa genetic la cancer de san

Ce puteti sa faceti dupa tratamentul initial?

Majoritatea femeilor care au invins cancerul de san sunt foarte hotarate in a adopta un stil de viata sanatos. Stilul de viata sanatos este cea mai buna asigurare in evitarea recidivei. Deoarece factorii de risc in aparitia cancerului de san sunt aceeasi ca si in cazul recidivelor se recomanda supravietuitoarelor cancerului sa urmeze o dieta scazuta in grasimi cu un consum zilnic de fructe si legume. Vitaminele si suplimentele alimentare nu previn cancerul sau recidiva. Evitati  pe cat posibil consumul de alcool, cercetarile au aratat ca un consum crescut de alcool creste riscul de aparitie al cancerului la san. Mentineti-va la greutatea ideala a corpului dumneavoastra – cresterea in greutate si obezitatea sunt factori de risc in cancer. Faceti 45-60 de minute de exercitii fizice moderate cel putin 5 zile dintr-o saptamana.

Este, de asemenea, foarte important sa continuati supravegherea medicala si dupa terminarea tratamentului. Circa doua treimi din recidive se descopera la examinari medicale simple. De aceea este important sa va prezentati la medic ori de cate ori vi se recomanda acest lucru.

Anuntati-va medicul imediat daca descoperiti oricare dintre urmatoarele simptome:

-          schimbare a marimii sau formei sanului

-          orice umflatura de orice marime sub pielea sanului sau sub brat

-           o modificare a aspectului pielii sanului sau a sfarcului aici incluzand ingrosarea, adancirea, inrosirea, inflamarea, senzatia de fierbinteala sau aspectul solzos.

S-a intors. Ce facem acum?

In cazul in care cancerul dumneavoastra a reaparut, medicul dumneavoastra va face testele necesare pentru a determina tratamentul cel mai potrivit. Cu cat trece mai mult timp fara a avea recidiva cu atat prognoza de rezolvare este mai buna. De exemplu, o femeie la care a aparut recidiva dupa cinci ani de la tratamentul initial, poate fi tratata mai usor fata de o femeie la care recidiva a aparut la scurt timp dupa operatie.

Tipul de recidiva a cancerului influenteaza de asemenea, cat de bine poate fi tratata. O recidiva de  cancer invaziv este mai greu de tratat fata de recidiva neinvaziva pentru ca de obicei este mult mai agresiva si se poate extinde si in alte zone ale corpului.

Locul unde recidiveaza cancerul are de asemenea, importanta sa: un cancer care recidiveaza la oase se poate trata mai bine fata de cel care recidiveaza la creier sau plamani. Metastazele care s-au raspandit in spatele nodulilor limfatici sunt cel mai greu de tratat. Deocamdata nu se cunosc modalitati de prevenire sau de vindecare a metastazelor, dar pentru majoritatea femeilor aceasta este o boala cronica. Astfel, acestea se trateaza prin metode care inlatura simptomele aparute, stabilizeaza cresterea tumorii si asigura o calitate buna a vietii.

Metodele de tratament si diagnostic evolueaza rapid si sunt din ce in ce mai personalizate. In cazul in care cancerul dumneavoastra recidiveaza veti fi tratata prin metode care sunt de departe mai bune fata de cele existente cu cativa ani inainte. In cazul in care un tratament nu da rezultate, de obicei sunt si altele disponibile pentru a fi incercate.

Nu trebuie sa treceti prin aceasta noua incercare de una singura! Gasiti un medic in care sa aveti incredere si intotdeauna cautati si a doua opinie. Cereti toate informatiile pentru a intelege diagnosticul, tratamentele pe care le urmati si alternativele la ele si la ce sa va asteptati in urma lor. Vorbiti cu alti pacienti care urmeaza tratamente similare si cereti-le sa va impartaseasca experientele lor. Lasati-i pe cei din jurul dumneavoastra sa va ajute. Mergeti imrpreuna cu o persoana apropiata la vizitele medicale. Alaturati-va unui grup de suport. Vorbiti deschis despre ceea ce va preocupa si cereti ajutorul pentru a lua deciziile cele mai bune.