Cancerul de san si sexualitatea
Unei paciente ce lupta cu cancerul de san si trece prin chimioterapie nu de putine ori i se spune
"Multumeste Cerului ca esti in viata!". Asa este, ar trebui sa multumim in fiecare zi ca suntem in viata, dar totusi sunt zile in care te poti simti ca o ciudatenie a naturii pe care numai cancerul o poate crea.
Tratamentele cancerului ataca fiecare aspect fizic ce te face sa te simti femeie – pierderea sanilor, a parului, a sprancenelor si a genelor, pierderea culorii vibrante a pielii, pierderea ciclului menstrual - . Atunci cand esti pratic dezbracata de tot ce inseamna feminitate e cam greu sa nu te simti debusolata. E trist sa privesti in jur sa vezi femei tinere pline de viata, cu obraji rosii, cu par lung, aranjat si sprancene subtiri in comparatie cu un chip palid, lipsit de par sau sprancene.
Desi pare ca nu este asa intre cei bolnavi de cancer si restul lumii se produce un fel de ruptura. Ca orice alta experienta din viata, pana nu treci prin ea, nu poti intelege toate aspectele situatiei.
Bolnavii de cancer trebuie sa poata sa isi manifeste tristetea. Viata nu mai este la fel dupa aflarea diagnosticului. Dupa tratament poti reveni la viata dinainte – sau iti poti crea una mai buna – dar manisfestarea tristetii cauzata de boala este esentiala. Cand trebuie sa faci fata unei situatii ce iti ameninta viata – asa cum este cancerul – esti pus practic pentru prima data fata in fata cu propria mortalitate. Cei mai multi trec prin faza de negare si doresc sa fuga cat mai departe de acest lucru oribil ce li se intampla. Insa trebuie sa reuseasca sa fie in stare sa vorbeasca despre temerile lor si impactul bolii in viata lor. Nici cei care iti sunt in preajma si tin la tine nu reusesc sa-ti transmita cel mai bun mesaj in astfel de situatii. Nici intre cei care se ocupa de tratarea bolii nu pare sa existe intotdeauna timp sau capacitatea de a face fata efectelor secundare pe care le aduce cancerul.
In mod evident, pierderea feminitatii, a frumusetii si sexualitatii, ca rezultat al chimioterapiei poate prezenta probleme complexe pentru femeile de orice varsta, dar este deosebit de dificila pentru tinerele femei din mai multe motive – societatea contemporana pune un accent puternic pe tinerete si frumusete, iar dupa o astfel de boala apare si riscul de a nu mai putea avea copii in viitor, teama de a ramane nemaritate ce aduce in acelasi timp si dificultatea de a avea o viata intima imbucuratoare.
Multe femei infrunta sentimentul de respingere atunci cand sotul se muta in cealalta camera deoarece isi vad sotiile ca pe un lucru alterat. Iar daca partenerul de viata isi manifesta sprijinul total, cele care au trecut prin trauma cancerului de san se simt oricum neatragatoare. Pentru unele dintre ele tot ceea ce tine de sex e un subiect inchis. Deoarece in urma acestei boli cantitatea de estrogen din organism scade pentru majoritatea femeilor viata sexuala este diminuata sau poate cauza dureri fizice. Daca esti parte a unui mariaj acest aspect devine unul dureros, nu te mai simti sexy; de fapt tot ceea ce considerai sexy la propria persoana este acum schimbat. Pacientele se privesc in oglinda si infrunta o imagine ce zilnic le reaminteste ca nu mai sunt aceeasi persoana.
Specialistii recomanda ca reintoarcerea la o viata sexuala normala sa se faca pas cu pas. Daca e cazul pot fi folosite creme pe baza de estrogen sau produse ce combat senzatia de uscat. Insa daca cea in cauza doreste sa evite sexul pur si simplu e bine sa vorbeasca cu partenerul de viata, lucru ce ar putea fi benefic pentru cuplul care ar redescoperi cum se comunica.
Femeile singure trecute prin cancerul de san se refera de multe ori la propria persoana ca la o “epava” ce nu va mai putea iubi. Societatea pune presiune asupra femeilor sa arate perfect - sa aiba o anumita dimensiune a sanilor, sa fie inalte si slabe si neaparat sa aiba un par lung stralucitor. Insa cele in cauza ar trebui sa aiba mai mult respect pentru propria persoana, sa inteleaga ca merita sa fie admirate, ca sunt unice si mai puternice fata de ceea ce au crezut pana acum. Oricum de-a lungul timpului atitudinea fata de cancerul de san s-a schimbat mult. Daca acum cativa ani era un subiect despre care nu se vorbea ca si cand ar fi trebuit sa ne fie rusine daca am avut aceasta maladie – acum atitudinea este “daca supravietuiesc va fi cel mai bun lucru care mi s-a intamplat”.
Mare parte a acestei schimbari se datoreaza si accesului la experienta similara a celorlalte femei realizata cu ajutorul mass media sau a organizatiilor non profit ce se ocupa de cancerul de san. In loc sa le fie rusine ca au trecut prin cancerul de san multe supravietuitoare ajung sa fie extrem de implicate in proiecte ce le sprijina pe cele care infrunta inca diagnosticul.
Supravietuirea nu se refera doar la cat de multi ani vei trai dupa aceasta boala, ci si la ce ai de gand sa faci cu viata ta dupa aceasta etapa. E vorba de a-ti schimba viata si a face alegerile pozitive, nu pe cele negative. Aceasta experienta a cancerului de san este ceva din care trebuie sa luam partile bune si sa invatam din ele, daca putem spune asa, nu momentele negre in care simteam ca totul se sfarseste.
Se spune ca durerea indurata de-a lungul bolii ajunge sa fie un fel de fertilizator al sufletului pentru ganduri pozitive. Ca e o sansa sa iti reevaluezi viata. Pacientele invata ca pot fi persoane extrem de iubitoare – ca nu sunt doar niste obiecte alterate -.
Avem trei optiuni atunci cand ne confruntam cu o criza. Putem fi transfigurati - calvarul este in mintea noastra tot timpul si ne monopolizeaza vietile; putem transfera problema noastra si atunci dam vina pe altcineva pentru ce ni se intampla si ne permitem sa devenim amari si furiosi, sau putem accepta transformarea si sa incercam sa devenim cat de buni putem fi.
Cancerul inseamna ca viata merge mai departe - ca multe lucruri bune ni se mai pot intampla. Cancerul inseamna sa preluam controlul si sa nu ii lasam pe ceilalti sa ne controleze viata. Cancerul inseamna sa inveti sa spui nu. Daca reusim sa acceptam ca aceasta boala ne poate schimba viata in ceva mai bun, daca reusim sa acceptam povestirile pozitive ale celor care au trecut prin aceeasi situatie, putem sa fim mult mai fericite decat ne imaginam.
In primul rand trebuie sa ne simtim puternice si nu victime. De cele mai multe ori femeile in fata cancerului de san au o atitudine pasiva, nu de de control asupra vietii lor. Cele aflate in aceasta situatie trebuie sa isi exprime sentimentele, trebuie sa poata sa spuna nu, trebuie sa isi faca timp pentru ele insale si sa isi urmareasca interesul. Insa pentru a reusi acest lucru trebuie sa iti doresti sa te folosesti de experienta nedorita pentru a ajunge intr-un loc mai bun – nu trebuie doar sa trecem pur si simplu prin aceasta boala.
Insa nu poți face acest lucru peste noapte. Nu poti sari in sus si sa iti spui cancerul nu este o mare scofala - ai nevoie de prieteni care sa iti fie alaturi. E practic calatoria tuturor.
Misticul feminin dezvaluit
Atunci cand auzi ca diagnosticul de cancer de san este definitiv iti pregatesti imediat un plan de actiune pentru tratamentul medical, iar imediat dupa aceea iti trece prin minte un plan pentru aspectul fizic ce urmeaza sa aiba de suferit. Desi acesta din urma poate parea ceva mai putin important atunci cand esti pus in fata unei situatii de viata si moarte, femeile ce indura un tratament pentru cancer sufera si efectele secundare ale acestora ce, in majoritatea cazurilor, afecteaza tot ce se poate numi in cultura noastra ca feminin si frumos.
A-ti mentine un aspect fizic normal poate fi o adevarata provocare dupa o interventie de tipul mastectomiei sau dupa caderea parului. Pe langa acestea, efectele mai dure ale operatiei, chimioterapiei sau radioterapiei ca durere, cicatricile, infectiile, starile de greata sau problemele de piele – pot fi coplesitoare.
Pentru a combate complicatiile fizice sfatul medicilor este acela de a incerca sa mentii un stil de viata sanatos – cu o nutritie adecvata, miscare fizica regulata, consum mare de lichide si odihna multa. Pe langa acestea pacientele cu cancer de san cauta si modalitati pentru a se simti din nou atractive si la moda, iar daca trebuie sa mearga in continuare la munca, au nevoie de ceva care sa le asigure aspectul profesional.
E bine sa reusesti sa localizezi cat mai repede magazinul de unde iti poti procura o peruca si de asemenea, salonul unde ai putea sa apelezi pentru un machiaj permanent la nivelul sprancenelor, iar pentru paloarea pielii exista acum creme cu efect autobronzant. Ideile simple ca acestea iti pot face viata mult mai usoara pe parcursul unui tratament pentru cancer. Atitudinea joaca un rol important in modul in care o femeie se simte fizic. Daca se simte bine in ceea ce priveste aspectul ei exterior, atunci ii va fi mai usor sa treaca peste inca o zi in loc sa stea in casa sa se ascunda practic de restul lumii. Ideea de baza este sa incerci sa-ti vezi de viata cat mai normal cu putinta.
Pentru ingrijirea pielii, pacientii care urmeaza chimioterapia trebuie sa ia masuri speciale de precautie. Sunt recomandate terapii de vindecare si calmare – in detrimentul celor abrazive si de exfoliere. Infuzati pielea cu creme hidratante, deoarece, in timpul chimioterapiei, glandele sebacee nu mai produc la fel de mult ulei. Aplicati tratamente antioxidante cu ingrediente naturale. Antioxidantii repara prejudiciul produs de radicalii liberi din celule.
Chimioterapia poate face pielea sensibila la ingredientele produselor standard, ce pot determina reactii cutanate.
De asemenea, este important ca pe perioada chimioterapiei sa va ingrijiti si buzele. Folositi un balsam hidratant cat de des puteti. O atentie aparte trebuie acordata si gelului de dus si sapunului pe care le folositi. Acestea ar trebui sa fie produse hidratante.
Desi toate femeile isi fac griji pentru aspectul fizic, cele mai afectate sunt cele tinere, care fie lucreaza si isi doresc sa arate cat mai profesionist cu putinta, fie au copii mici si nu vor sa ii sperie aratand bolnave in fata lor. Mai exista si categoria femeilor singure care vor ca barbatii sa continue sa intoarca capul dupa ele.
Asa cum orice femeie stie, atunci cand te simti bine, arati mai bine. Recrearea feminitatii, a frumusetii si da, chiar a sexualitatii, se afla la indemana ta.