Cancerul de san si femeile sub 40 de ani

Toate femeile pot fi afectate de cancerul de san, dar acest risc nu pare foarte real atunci cand suntem tinere. Riscul este deosebit de mare pentru femeile tinere care au fost supuse

vreunei forme de radiatii in zona pieptului, au un istoric personal sau familial de cancer de san, sau daca prezinta o gena mostenita cu mutatie BRCA.

Desi nicio femeie nu vrea sa auda ca are cancer de san, efectele fizice si emotionale pot fi devastatoare pentru femeile tinere, care pot fi mai putin rezistente sau ale caror vieti sunt axate pe intemeiarea unei familii si construirea unei cariere.

O femeie de cariera care lucreaza din greu pentru a obtine o pozitia profesionala importanta poate sa isi faca griji legate de cum ii va fi afectat statutul de diagnostic si tratament. Oare colegii o vor sustine? Daca va face public diagnosticul ii va fi afectat modul in care este perceputa la locul de munca?

O femeie tanara diagnosticata cu cancer de san va fi mult mai afectata inclusiv la nivelul increderii in sine si cu siguranta va gandi cu anxietate la relatiile ei personale.

Cancerul de san contesta chiar si stima de sine a celei mai puternice femeii, facand-o sa se intrebe cum va reactiona la noua imagine a propriului corp si sa caute raspunsuri la problemele deranjante despre relatiile intime. Cum ii va comunica celui cu care se vede ca isi va pierde parul si chiar un san? Ce se va intampla daca partenerul isi va dori copii, iar in urma tratamentului nu va mai putea sa ramana insarcinata? Exista numeroase semne de intrebare legate de cancerul de san si femeile tinere au deseori senzatia ca trec prin acesta criza singure.

Femeile mai tinere sunt mult mai susceptibile de a cadea in depresie si au dificultati in a gasi pe cineva de varsta lor care intelege foarte bine situatia cu care se confruntă.

Expertii considera ca riscul declansarii bolii este cu atat ai mare cu cat o femeie este expusa la estrogeni. Asta ar putea fi o explicatie pentru rata de crestere a cancerului de san la femeile tinere.

Fata de acum 50 de ani, femeile de azi au o durata de expunere mai mare la estrogen, menstruatia apare mai devreme, uneori chiar la varsta de 9 ani, iar menopauza se instaleaza mai tarziu in viata. Stilul contemporan de viata poate expune, de asemenea, femeile la medii mai cancerigene si comportamente daunatoare (de tipul dietei).

Cea mai buna aparare impotriva cancerului de san, indiferent de varsta femeii, este de a-l detecta mai devreme, dar nu exista cu adevarat nicio modalitate de a supune  femeile tinere la un control de detectare a acestuia in stadiu incipient.

Daca nu este cazul, mamografiile nu sunt un lucru recomandat mai devreme de varsta de 40 de ani. Densitatea sanilor femeilor tinere fac ca nodulii sa fie greu de detectat.

Cele mai multe tinere isi descopera singure cancerul de san. Un studiu realizat la Harvard, a constatat, de exemplu, ca 71% dintre femeile diagnosticate cu cancer de san la 40 de ani sau mai tinere au descoperit boala prin autoexaminare. Cele mai multe nu facusera nicio mamografie la momentul diagnosticului lor.

Deoarece majoritatea nodulilor nu sunt de cancer de san, sunt adesea ignorati de femeile tinere si uneori chiar de medicii lor, care de multe ori cred ca pacientele sunt prea mici pentru a dezvolta cancer de san si decid sa astepte pentru a vedea ce se intampla. Aceste intârzieri pot afecta negativ rezultatul final in ansamblu, pentru ca in momentul in care cancerul este descoperit in cele din urma, este posibil sa se fi extins la sistemul limfatic si alte organe din corp, ceea ce face tratamentul mai dificil.

Tratamentul cancerului de san, menopauza precoce si sarcina

Tratamentul cancerului de san este, in general, acelasi, indiferent de varsta, in functie de gradul bolii starea de sanatate generala a femeii, dar efectele secundare pot fi drastic diferite pentru femeile mai tinere.

O consecinta importanta este menopauza prematura cauzata de chimioterapie si unele medicamente de blocare hormonala. Acesta e un lucru greu de suportat de femeile ce isi doreau o sarcina. Multe femei simt ca isi sacrifica tineretea si fertilitatea pentru a trata cancerul de san, confruntandu-se cu bufeuri, scaderea libidoului si alte simptome de menopauza.

Sarcina este inca posibila pentru femeile al caror tratament nu interfereaza cu capacitatea de a concepe. Majoritatea medicilor recomanda cel putin doi ani de asteptare dupa terminarea tratamentului inainte de a ramane gravida, deoarece riscul de recidiva este mai mare in aceasta perioada.

Dar exista si femei ce  raman gravide dupa sase luni, iar multi medicii incep sa isi  schimbe punctul de vedere si legat de acest subiect. Femeile care doresc sa ramana insarcinate dupa cancerul de san ar trebui sa discute optiunile lor de tratament cu un medic oncolog si sa ceara o trimitere la un specialist in fertilitate.

In cazuri rare, femeile pot fi diagnosticate in timp ce sunt deja insarcinate. Desi intr-o situatie mai delicata ele par sa evolueze la fel de bine ca si alte femei in timpul tratamentului, se confrunta cu sanse similare de recurenta si de supravietuire. Tratamentul depinde de tipul cancerului descoperit si momentul cand se intampla acest lucru.

In primul trimestru, tratamentul este limitat la o excizie larga, cu un anestezic local, pentru ca practic orice alt tratament poate dauna fatului, ale carui organe nu sunt inca pe deplin dezvoltate.

Mastectomia efectuata sub anestezie generala si chimioterapia sunt in efectuate in siguranta in al doilea trimestru, dar radioterapia si terapia cu hormoni, daca sunt necesare, trebuie sa astepte pana dupa nasterea copilului.

S-ar putea sa nu va confruntati cu un cancer de san in timpul vietii, mai ales inainte de varsta de 40 de ani. Dar este important sa intelegeti riscurile si mai ales sa fiti avocatul propriei sanatati.

Invatati sa va autoexaminati si informati medicul de orice schimbare neobisnuita pe care o vedeti sau o simtiti.

Dupa varsta 20 de ani, faceti o autoexaminare in fiecare luna, la cateva zile dupa ce se termina menstruatia, cand sanii nu mai sunt la fel de umflati.

Faceti un examen clinic mamar, cel putin o data la trei ani. Intre timp, traiti-va viata, si nu va stresati cu privire la micile riscuri pe care le-ati putea avea.