10 lucruri pe care le poti face pentru prietena ta

 

Inainte de orice trebuie sa fii sigura ca vrea ajutorul tau. Vorbeste-i. Spune-i ca poti face cate ceva pentru ea doar sa iti permita.

Spune-i ce ai vrea sa faci si fii pregatita sa fii si refuzata deoarece va putea solicita sa ii respecti intimitatea. Daca refuza, mai asteapta putin si propune-i din nou ajutorul tau. 

Viziteaz-o la spital sau acasa. Mergi la ea cu flori, mici atentii, carti – orice stii ca-i place si o mai scoate din starea provocata de boala.

Ofera-te sa o ajuti cu animalele de companie, cu plata facturilor, ingrijirea plantelor sau alte lucruri ce au legatura cu casa ei.

Fa-i cumparaturile in timpul tratamentului sau in perioada in care este lipsita de energie.

Pregateste-i mancare ce poate sta la frigider si poate fi reincalzita mai tarziu. Pregateste portii in functie de cati sunt in casa.

Ofera-te sa o ajuti in obtinerea de informatii despre boala ei, prognoza acesteia si resursele de care ar avea nevoie pentru a putea lua decizii pe parcursul bolii.

Aduna si alti prieteni care sa o sutina atunci cand tu nu poti. Asigura-te ca daca are nevoie de orice cineva va fi disponibil sa o ajute. Realizeaza o lista cu numere de telefon si emailuri si las-o undeva unde o poate gasi cu usurinta.

Ai putea chiar sa o ajuti ca in fiecare luna sa ii informezi prietenii sau rudele mai indepartate despre starea ei. Asta ar putea sa o scuteasca de greutatea de a repeta de fiecare data lucruri despre starea ei cand cineva o suna.

Fii acolo pentru ea si doar ascultand-o, imbratisand-o ori de cate ori iti permite.

Incearca sa o ajuti sa isi cumpere produsele de care va avea nevoie dupa operatie. De la un maieu cu buzunare pentru proteza pana la proteza ce o vor ajuta sa isi refaca imaginea trupului.

Poveste-i ceva amuzant ori de cate ori poti. Daca reusesti sa o faci sa zambeasca ii vei schimba clar starea de spirit.

Si nu uita trebuie sa ii ceri sa te lase sa o ajuti. Arata-i compasiune si intelegere. Nu o face sa se simta ca o persoana invalida. Trebuie sa se simta iubita si inconjurata de un cerc de prietenie si devotament.