Exista o legatura intre stres si cancerul de san?

 

In decursul timpului, cercetatorii au studiat posibilele interactiuni pe care le poate avea stresul asupra cancerului de san.

Inca exista dezbateri pe aceasta tema deoarece unele studii arata ca stresul poate influenta aparitia cancerului de san pe cand altele nu. Rezultatele confuze ale cercetarilor sunt datorate metodelor variate folosite si faptului ca nu sunt efectuate pe mase largi de oameni.

Pentru ca majoritatea dintre noi ne confruntam cu situatii stresante aproape zilnic, ultimul lucru de care mai avem nevoie este ca acestea sa continue intr-un moment dificil al vietii cum este acela al diagnosticarii cu cancer de san. 

La un nivel mai simplist vorbind stresul ne accentueaza obiceiurile proaste pe care le avem. Astfel situatiile stresante maresc consumul de tigari (in cazul fumatorilor) ceea ce conduce clar la o marire a riscului de cancer. De asemenea, multe femei reactioneaza prin consumul exagerat de mancare in situatii stresante si ajung astfel in pragul obezitatii, ceea ce reprezinta din nou un factor de risc in cazul cancerului.

Cel mai indicat ar fi sa eliminam pe cat se poate cat mai multe situatii care genereaza un stres negativ asupra vietii noastre si astfel este evident ca putem reduce interactiunile pe care acestea le pot avea asupra organismului nostru.

Iata cateva actiuni care iti pot face ziua mai linistita:

-         Pregateste-te de seara pentru dimineata. Gandeste-te ce vei manca la micul dejun si pregateste-ti hainele.

-         Obisnuieste-te sa amani ceea ce nu trebuie sa faci exact in momentul asta.

-         Daca obtii ceva imediat atunci poti sa faci acum acel lucru, nu iti face planuri despre cum si ceea ce trebuie sa faci in acest caz.

-         Acorda-ti pentru fiecare actiune pe care o faci un timp extra de 15 minute. Astfel vei fi mai linistita.

-         Asigura-te ca dormi suficient. Nu ai nici o scuza daca nu se intampla asa.

-         Scrie-ti gandurile. Acest lucru iti poate clarifica ceea ce te bucura si ceea ce te supara.

-         Monitorizeaza-ti reactiile organismului la situatiile stresante. Daca simti ca te doare stomacul sau respiri sacadat sau ai alte reactii diferite fata de cele normale, ia o pauza si relaxeaza-te.

-         Poti face zilnic ceva care te binedispune.

-         Invata sa traiesti fiecare zi pe rand, nu te ingrijora pentru ceva ce se poate intampla maine, este posibil sa nu se intample...

-         Invata sa spui nu fara a te simti vinovata.

-         Aminteste-ti ca perfectiunea pur si simplu nu exista.

-         Cand mananci nu te mai gandi la problemele de la serviciu.

-         Ia o pauza de la telefonul mobil. Asigura-te ca il inchizi in momentele in care vrei sa te relaxezi.

Evident ca lista poate continua la nesfarsit, dar este cel putin un punct de pornire.