Cum gasesc "Doctorul Perfect"?
In urma cu 20 de ani ingrijirea medicala era mult mai simpla fata de cum este acum. Apareau simptomele unei boli,
se mergea la policlinica orasului, erai vazuta medicul de acolo si ii erau acceptate autoritatea si tratamentul impus fara alte intrebari.
Astazi traim in asa numita Epoca a drepturilor pacientului. Fiecare dintre noi are dreptul la un medic generalist sau la un specialist care sa ne ofere compasiune si calitati desavarsite ca medici, in parti egale. Daca posibilitatea alegerii medicului ce ne va trata este dreptul nostru, ea devine in acelasi timp si responsabilitatea noastra. Selectia noastra este limitata doar de restrictiile planului nostru de sanatate si de dorinta noastra de a ne face timp si a depune efortul de a selecta profesionisti ce ne apreciaza ca indivizi si ca pacienti.
Alegerea unui medic care sa decida tratamentul si ingrijirea pe termen lung este una dintre cele mai personale decizii pe care le vei lua vreodata. Dar, pentru cei mai multi dintre noi este si o misiune coplesitoare mai ales daca diagnosticul stabilit este unul recent ce ne-a facut vulnerabili.
Cancerul de san cere ca echipa care conduce tratamentul sa fie una formata din profesionisti. E important sa te simti confortabil si sa ai incredere in cadrele medicale. Indiferent daca ai nevoie de un oncolog, un specialist in radiotrapie sau un chirurg ar trebui sa ai incredere ca fiecare dintre acestia te trateaza asa cum se cuvine. Sansele sa iti fie bine sunt mult mai mari atunci cand investesti timp in alegerea planului de insanatosire. De cele mai multe ori ai la dispozitie foarte putin timp intre momentul comunicarii diagnostcului si inceperea tratamentului asa ca alegerile facute in acest interval sunt foarte importante.
Cum il gasesti pe "Doctorul Perfect"?
- Cere recomandari. Recomandarile personale sunt intotdeauna bune. Incepe prin a-i intreba pe apropiatii tai pe cine ti-ar recomanda si mai ales de ce. Cere referinte despre un oncolog sau un specialist in cancer de san medicului de familie sau ginecologului. De asemenea, asistentele din spital sunt intotdeauna o sursa de informatii ce nu se neglijeaza. Cauta apoi raspunsuri la rude, prieteni, colegi de munca care au avut de-a face cu aceeasi situatie in care te afli tu acum.
- Alege un expert. Daca este posibil alege un expert din domeniu. Daca esti o mostenitoare a mutatiei genei BRCA alege profesionisti specializati in medicina genetica. Alege apoi un chirurg care are experienta si este recunoscut pentru tipul de operatie de care vei avea nevoie.
- Cauta credentialele medicului. Atunci cand ai deja o lista de medici este important sa afli despre acestia si ce fel de specializari au urmat. Adica in afara Facultatii de medicina ce alte cursuri si specializari au urmat. Ce alte examene scrise sau orale au trecut. Iti poti prioritiza lista chiar si tinand cont de preferinta ta ca acel medic sa fie femeie sau barbat.
4. Contacteaza persoanele vizate. Afla cat de repede te pot primi si daca te pot accepta ca si pacienta. De asemenea, tine cont si de spitalul in care isi desfasoara activitatea si alege varianta care ti se potriveste cel mai bine.
5. Treci testul intalnirii. Aminsteste-ti ca planul de vindecare va da roade daca tu ai incredere in medicul tau si ii respecti deciziile. Astfel ca, daca ai pe lista doua personalitati va trebui sa tii clar cont de calitatile lor ca medici, dar si de felul in care te trateaza ca om. Tine cont ca esti mai mult decat o statistica intr-un raport al ministerului sanatatii. Unul dintre medici poate fi mult prea agresiv pentru tine, iar celalalt mult prea impersonal. Medicul pe care il alegi trebuie sa iti inteleaga preocuparile, anxietatea si temerile. Fereste-te de medicii care niciodata nu te privesc in ochi, nu raspund clar la intrebarile tale sau privesc ceasul de multe ori in timpul intalnirii cu tine. Medicul ar trebui sa vorbeasca cu tine, nu catre tine si ar trebui sa iti acorde atentia totala in timpul pe care ti-l acorda. Ar trebui sa iti raspunda la intrebari cu rabdare, chiar daca il rogi sa repete anumite raspunsuri si mai ales ar trebui sa iti comunice cinstit la ce sa te astepti pe o perioada lunga de timp. Una dinte cele mai simple reguli spune ca daca nu iti poti imbratisa doctorul atunci cand simti ca poti sa o faci ca multumire, inseamna ca nu e medicul potrivit pentru tine.
Aminteste-ti ca niciodata sa nu judeci pe cineva dupa ce ai citit intr-o brosura sau pe un site internet. Tine cont de experienta sa, de recomandarile celorlalti si mai ales de cum ai interactionat tu cu acea persoana. Poti face efortul de a alege un medic care te face sa te simti parte a unei echipe bine organizate. Vei fi bucuroasa ca ai facut acest lucru.