Ce trebuie sa stiti dupa operatie

 

Operatia a trecut – ce urmeaza acum?

Acum e timpul sa va preocupe recuperarea dupa interventia chirurgicala si ceea ce trebuie sa faceti pentru a avea o viata normala in continuare. Amintiti-va ca recuperarea dupa chirurgia cancerului de san nu este doar un proces fizic. Exista, de asemenea, probleme emotionale semnificative. Discutati deschis sentimentele dumneavoastra și ceea ce va preocupa cu  medicii, familia și prietenii dumneavoastra.

Pentru a avea o recuperare rapida dupa operatie gasirea sprijinului psihic este la fel de importanta ca si ingrijirea fizica.

In continuare gasiti cateva dintre problemele cu care va puteti confrunta dupa operatia de cancer de san:

-          Durere - operatia de cancer de san poate provoca durere pe termen scurt si sensibilitate crescuta in zona in care s-a aplicat procedura. Intrebati-va medicul ce analgezice sunt recomandate si in ce doze se pot administra.

-          Amorteala si rigiditate la nivelul bratului – puteti simti un disconfort ridicat la nivelul bratului de pe partea operata. Discutati cu echipa care va ingrijeste pentru a va recomanda exercitii usoare ale bratului astfel incat sa inlaturati rigiditatea resimtita.

-          Pansarea ranii si drenajul – asigurati-va ca primiti instructiuni complete despre cum sa va ingrijiti plaga si dren-ul care ramane in piept sau in zona axilara pe durata vindecarii.

-          Infectie – desi infectia dupa operatia de cancer de san este putin frecventa, intrebati despre eventualele simptome si contactati medicul pentru orice nelamurire

-          Edemul – indepartarea ganglionilor limfatici poate duce la umflarea bratului. Acest fenomen nu este de obicei dureros dar poate creste riscul de infectie. Discutati orice simptome cu medicul dumneavoastra.

-          Dieta si medicamentatie – intrebati echipa de ingrijire medicala care este cea mai buna dieta si care sunt medicamentele recomandate pentru a va putea recupera rapid.

-          Continuarea tratamentului – medicul va trebui sa discute cu dumneavoastra in timpul vizitei la control care are loc la o saptamana sau doua dupa operatie, tratamentele care se vor aplica in continuare.

-          Traume psihice – dupa o operatie de cancer la san pot aparea sentimente negative legate de interventia chirurgicala si boala. Acestea pot include senzatii de neimplinire, o imagine negativa generala despre organism, preocupari legate de viata intima si de sexualitate, depresie, anxietate, preocupari despre posibila recidiva a bolii. Este foarte important sa discutati deschis despre sentimentele dumneavoastra si sa obtineti ajutor
 de la familie, prieteni, psihologi si prin intermediul grupurilor de suport.

-          Purtarea unei proteze de san adecvate si corecte – dupa ce ati obtinut acordul medicului dumneavoastra (intre sase si opt saptamani dupa operatie) a venit timpul sa va adresati unui centru de consiliere pentru protezare externa de san pentru a putea obtine cele mai bune recomandari privind protezele externe de san si sutienele speciale care vi se potrivesc. Intalnirea anuala impreuna cu specialistii centrului de protezare externa de san va va asigura ca aratati perfect natural.