Pot sa mai practic sportul preferat dupa o mastectomie?

Raspunsul scurt, dar clar este DA. Daca in ultimii ani ati fost mereu implicata in practicarea unui sport

va incurajam chiar sa reveniti cat mai repede cu putinta la acesta.Desigur insa, daca sportul dumneavoastra favorit va solicita mult fizic, si presupune multe miscari, va fi nevoie de ceva timp inainte de a ajunge la nivelul de joc dinaintea interventiei chirurgicale. 

Nu este recomandat sa reveniti la pregatire fizica intensa imediat dupa operatie. Veti avea nevoie de timp pentru a va recupera fortele.

In primele zile dupa operatie orice tip de activitate fizica, chiar si activitatile normale de zi cu zi din jurul casei, va ajuta organismul sa ramaneti puternice si sa va pastrati tonusul muscular.

Pentru a fi gata sa reveniti la jocul preferat, fie ca este vorba de golf, tenis, inot, schi sau patinajul pe role, aveti nevoie sa incepeti cu elementele de baza. Iata cateva sfaturi pentru recuperarea fizica a corpului dumneavoastra. Amintiti-va ca acestea sunt sfaturi de baza pentru fiecare pacienta. Va rugam sa discutati cu medicul despre ceea ce este potrivit pentru dumneavoastra.

In spital, chiar inainte de a va fi scoase tuburile de drenaj, puteti sa va testati nivelul de mobilitate. Ridicati bratele si incercati sa faceti miscari sub forma unor cercuri in fiecare directie - in sus, in fata, in jos, in lateral, dintr-o parte in alta. Fiti blanda. Nu riscati ruperea suturilor. Intindeti-va picioarele inainte si inapoi de cel putin 3 ori pe zi.

La doua saptamani dupa operatie incepeti sa faceti plimbari de cel putin 20 de minute. Continuati cu exercitiile pentru brat, adaugand miscarile din umeri, cu bratele indoite, ridicati coatele pe langa corp de la talie pana la umar, iar daca reusiti adaugati si greutati foarte mici. In cadrul plimbarilor incercati sa mergeti din ce in ce mai repede si mai departe in fiecare zi.

In perioada cuprinsa intre saptamana sase si opt de la operatie continuati cu plimbarile in aer liber, exercitiile de intindere a muschilor si cresterea numarului de miscari. Acesta este cel mai bun moment pentru a reveni la activitati sportive. Daca asteptati prea mult pana la reluarea activitatilor sportive va veti pierde tonusul muscular si rezistenta fizica. Reluati totul treptat, consumati multa apa si opriti-va cand va simtiti obosita. Calculati-va frecventa cardiaca maxima (aceasta se calculeaza foarte simplu, adica 220 minus varsta dumneavoastra), dar nu depasiti 80% din numarul rezultat. Verificati-va pulsul de mai multe ori, iar in cazul in care este aproape de valoarea maxima, faceti unele exercitii de relaxare si opriti-va. Daca sportul practicat este foarte solicitant va recomandam sa purtati o maneca de compresie pentru a preveni aparitia limfedemul.

Un alt lucru important pentru revenirea la activitatile obisnuite este gasirea protezei externe de san care vi se potriveste cel mai bine. Daca va simtiti bine si in siguranta in hainele dumneavoastra veti face un salt mare catre practicarea cu placere a sportului preferat. Gama din care puteti alege este una larga si cu certitudine va puteti folosi fie de o proteza cu benzi adezive, fie de sutiene pentru sport cu buzunare pentru protezele externe de san. Utilizati sutienele din microfibra, deoarece acest material tine umezeala departe de piele. Daca inotul este sportul dumneavoastra preferat puteti sa achizitionati costume de baie cu buzunare pentru protezele externe de san si de asemenea, puteti sa va procurati si proteze speciale pentru aceasta activitate.

Multe dintre doamne constata dupa interventia chirurgicala ca au un interes reinnoit fata de sportul favorit si chiar o pofta de joc care nu a existat inainte.

Asadar nu asteptati prea mult. Reluati sportul preferat, repuneti-va corpul in forma si mai presus de orice bucurati-va de orice moment!