Intoarcerea la serviciu

Vestea buna este ca te intorci la serviciu. Vestea rea este ca te intorci la serviciu. Un amestec intens de sentimente

si ganduri legat de intoarcerea ta la serviciu este de inteles si normal. Diagnosticul si tratamentul cancerului de san iti afecteaza mediul de la locul de munca iar mediul de acolo iti poate afecta modalitatea de a te ingriji de tine. 

Interactiunea dintre serviciul tau si sanatatea ta depinde de lungimea si tipul tratamentului urmat, de nivelul de stres de la companie si de calitatea sistemelor de suport ale organismului tau. Principala ta prioritate trebuie sa fie sa ai grija de tine, astfel incat sa iti maximizezi sansele de recuperare rapida. Energia ta trebuie sa se canalizeze in special catre tine. Apoi, cu cat te vei simti mai bine, cu atat vei putea sa iti indeplinesti responsabilitatile de la serviciu si de acasa. Sa stii aceste lucruri e ceva, sa faci aceste lucruri e altceva. 

Vizitele la medic si procedurile medicale pe care trebuie sa le urmezi in timpul programului de lucru iti pot intrerupe rutina. Pentru a minimiza acest lucru incearca sa iti programezi vizitele la medic dimineata devreme sau dupa amiaza tarziu, iar sedintele de chimioterapie incearca sa le programezi vinerea pentru a fi acasa in weekend cand este posibil sa te simti ametita si slabita.

Deseori cand te intorci la serviciu, colegii tai te vor cauta si te vor intreba cum te simti, vor incerca sa iti ofere sfaturi despre tratamentele pe care trebuie sa le urmezi sau vor dori sa iti povesteasca despre persoane pe care ei le cunosc si care au avut cancer de san. Daca te deranjeaza acest lucru cere-le sa nu mai faca asa ceva. In cazul in care se vor supara este strict problema lor, nu a ta.

Inainte sa te intorci la servici iti faci griji despre cum arati, in cazul in care faci chimioterapie iti poti pierde temporar parul, iar daca ai avut o mastectomie ti se pare ca toata lumea se uita la pieptul tau ca sa vada cum s-a schimbat. Primul pas de a trece peste aceste ganduri este sa te impaci tu cu tine insati. Unele femei se uita in oglinda si isi repeta cu voce tare ca sunt tot ele chiar daca au modificari in infatisare. Este bine ca o persoana apropiata sa te ajute sa treci peste aceste ganduri. Lucreaza asupra increderii in tine si ignora eventualele remarci care te deranjeaza.

Este foarte important sa obtii sprijin din partea familiei si a prietenilor in momentul in care te intorci la serviciu. Daca, spre exemplu, radioterapia te oboseste, cei din jurul tau trebuie sa te ajute in treburile casnice. Femeile se impotrivesc de obicei in a cere ajutor de la ceilalti, dar este momentul sa inveti sa ceri ajutor. Chiar si la serviciu vei descoperi ca sunt multi colegi care vor dori sa te ajute sa iti indeplinesti sarcinile.

Este posibil sa iti doresti sa te intorci la munca si chiar sa incerci acest lucru, dar sa nu poti pentru ca te simti obosita. Multe femei independente si puternice au simtit acelasi lucru asa ca nu este vina ta. In realitate unele conditii de lucru sau munca sunt pur si simplu nepotrivite daca tratamentul este agresiv si are efecte secundare puternice.

Majoritatea femeilor cu cancer de san se poate intoarce la serviciu cu un minim de efort. Partea pozitiva a acestui lucru este ca te simti normala, productiva si ca ai controlul asupra vietii tale.