Masajul pentru drenaj limfatic
Misteriosul sistem limfatic
Rolul sistemului limfatic in organismul nostru este de o importanta majora, chiar daca adesea el este neglijat.
Tocmai din acest motiv, pentru a intelege importanta stimularii drenajului limfatic, trebuie sa cunoastem cate ceva despre modul de functionare al acestui misterios sistem.
Limfa este fluidul care imbaiaza toate celulele corpului nostru. Ea se gaseste fie in spatiile dintre celule (limfa interstitiala), fie in canale limfatice speciale (limfa vasculara). Rolul complex al limfei in organism ar putea fi rezumat prin cateva cuvinte cheie:
Drenare (curatare). Este unul dintre rolurile principale ale limfei. Limfa interstitiala joaca rolul de purtator si drenor al deseurilor celulare, iar limfa vasculara poate fi considerata in mod similar un mare sistem de drenaj, focalizat in special catre drenarea substantelor reziduale de la nivelul vilozitatilor intestinale.
Hranire. Limfa interstitiala joaca rolul unui intermediar intre sange si celule si asigura hranirea acestora, in timp ce limfa vasculara asigura transportul grasimilor digerate si absorbite in procesul digestiei.
Imunitate. Ganglionii limfatici, situati in anumite pozitii precise de-a lungul vaselor limfatice, prezinta un important rol in imunitatea organismului fiind adevarate centre de formare a limfocitelor – celulele care reprezinta memoria imunitara a organismului. Atunci cand exista o anumita infectie sau inflamatie, limfocitele sunt cele care ajung imediat la locul afectat, preiau informatia referitoare la tipul de intrusi si determina apoi formarea anticorpilor specifici care ne ajuta sa invingem diferitele infectii microbiene sau de alta natura. Exista de asemenea si alte reactii imunitare complexe care se desfasoara la nivelul ganglionilor limfatici in cazurile de boala.
Cand realizam masajul?
Cel mai bine este ca acest masaj sa fie practicat dimineata, imediat dupa trezire. Pe masura ce capatam experienta si miscarile devin mai ferme, acest periaj al pielii nu ne va lua mai mult de 5-7 minute. In conditiile in care dorim sa obtinem mai rapid efectele binefacatoare ale acestui masaj putem sa il realizam suplimentar si seara, cu o ora inainte de culcare. Din punct de vedere al frecventei, masajul poate sa fie realizat de 3-4 ori pe saptamana. Este bine sa evitati sa realizati acest masaj zilnic sau daca o totusi simtiti nevoia sa o faceti, dupa o saptamana de masare zilnica este indicat sa faceti o pauza de minim 4-5 zile. In cazul realizarii zilnice pentru perioade lungi de timp, efectele sale diminueaza datorita instalarii unei forme de obisnuinta la nivelul receptorilor tactili din piele.
Indicatiile drenajului limfatic manual sunt :
* edeme posttraumatice si postoperatorii din : fracturi, entorse, hematoame, algodistrofie, limfedemul bratului postmastectomie
* afectiuni de origine circulatorie : insuficienta venoasa, insuficienta limfatica, varice, ulcer varicos, celulita, sindrom Meniere
* afectiuni respiratorii : astm, bronsita, mucoviscidoza
* afectiuni reumatismale : cervicalgii, sindrom dureros lombar, periartrita scapulohumerala, coxartroza, gonartroza
* infectii : gripa, sinuzita, mononucleoza
* afectiuni ale sistemului nervos : nevralgii (trigemen, facial, intercostal), sechele dupa accident vascular cerebral, infirmitate motorie cerebrala, stres, insomnie, migrene
* obezitate cu retentie hidrica
Efectele drenajului limfatic sunt urmatoarele :
• intareste sistemul imunitar prin stimularea ganglionilor limfatici,
• dinamizeaza circulatia limfei in spatiile intercelulare,
• accelereaza curentul limfatic si eliminarea rapida a reziduurilor toxice,
• antreneaza toxinele care blocheaza procesele fiziologice,
• intensifica schimburile nutritive si eliminarea toxinelor din corp,
• usureaza transportul acizilor grasi si a colesterolului,
• prin masaj, curentul limfatic se intensifica de pana la 10-15 ori !
Contraindicatii
Masajul pentru drenaj limfatic are si contraindicatii, motiv pentru care este important sa se consulte un medic inainte de a se apela la aceasta procedura: astm bronsic (inflamatie acuta cauzata de bacterii, virusi sau alergeni), eczeme, insuficienta cardiaca, hipertiroidism, tuberculoza, tumori maligne (din teama de a nu se raspandi cancerul), probleme cardiace majore, tromboza si flebita (prin masaj pot fi eliberate cheagurile de sange).
Avantajele metodei sunt evidente: nu mai exista senzatii de oboseala, iar punctele energetice sunt revitalizate. Numarul de sedinte este determinat in functie de caz.
La Centrul Medical de Vest va putem oferi si urmatoarele servicii medicale:
Masaj terapeutic
Masaj de relaxare
Masaj de drenaj limfatic
Masaj de relaxare partial
Servicii medicale de fizioterapie si recuperare medicala.
Servicii medicale de specialitate si analize de laborator.