Probleme temporare ale pielii

 

Exista doua alte tipuri de probleme de piele de care pacientii ce fac chimioterapie trebuie sa tina cont: innegrirea venelor si iritarea pielii.

Innegrirea venelor apare de-a lungul venelor acelor pacienti carora li s-au administrat intravenos perfuziile pentru chimioterapie. Acesta are mai degraba un aspect inestetic, iar singura modalitate de a-i face fata este acoperirea sau camuflajul. Unii folosesc haine cu maneci lungi, in timp ce altii prefera sa aplice un strat de machiaj pentru ca venele sa nu mai fie atat de vizibile. Innegrirea venelor este de obicei o problema temporara ce dispare cam dupa doua luni de la incetarea tratamentului.

Iritarea pielii se refera la reactia pe care o experimenteaza acei pacienti ce au trecut prin tratamentul de radioterapie, iar apoi au trecut si prin chimioterapie. In cazul acestor pacienti, acele parti ale corpului ce au fost supuse radioterapiei se irita atunci cand este administrat tratamentul chimioterapiei. Partea afectata se inroseste, si poate prezenta mancarimi sau arsuri. Aceasta problema este temporara, dar oricum ar trebui comunicata oncologului.

Problemele de piele nu sunt percepute atat de grav ca pierderea parului, dar ocupa un loc important in planul de recuperare al pacientului. Prin mentinerea unei comunicari permanente cu medicul si asistentele, pacientii isi pot mentine pielea intr-o stare cat mai buna.  Este nevoie numai de rabdare si putin efort.