Ce este chimioterapia?

 

Chimioterapia este tratamentul cancerului cu medicamente care distrug celulele canceroase.

Aceste medicamente sunt denumite generic “medicamente anticancer”. 

Cum actioneaza chimioterapia?

Celulele normale cresc si mor intr-un mod controlat. Cand apare cancerul, celulele care nu sunt normale se divid si formeaza alte celule intr-un mod necontrolat. Medicamentele anticancer distrug celulele canceroase prin oprirea multiplicarii lor sau prin oprirea cresterii lor. Pot fi afectate si celulele sanatoase, in special cele care au o viteza mare de divizare. Afectarea celulelor sanatoase da nastere efectelor secundare. Celulele sanatoase isi revin dupa tratamentul chimioterapeutic.

Pentru ca unele medicamente au efecte mai bune impreuna decat singure, deseori se apeleaza la o combinatie de doua sau mai multe medicamente. Acest lucru este numit chimioterapie combinata. Se mai pot folosi si alte tipuri de medicamente pentru a trata cancerul. Unele dintre acestea sunt medicamente care pot bloca efectele hormonilor. Sau medicii pot folosi substante care ridica foarte mult reactia imunitara a organismului impotriva cancerului. Corpul produce de obicei substante pentru lupta impotriva cancerului si a altor boli, in cantitati mici. Aceste substante pot fi produse in laborator si administrate pacientilor pentru a distruge celulele canceroase sau  pentru a schimba modalitatea prin care corpul reactioneaza la aparitia tumorilor. Acestea pot ajuta de asemenea, ca organismul sa repare sau sa genereze celule noi in locul celor distruse de chimioterapie. 

Ce poate face chimioterapia?

In functie de tipul cancerului sau cat de avansat este, chimioterapia poate fi folosita pentru scopuri diferite:

-         Pentru a vindeca cancerul. Cancerul se considera a fi vindecat cand pacientului nu i se mai gasesc celule canceroase in corp.

-         Pentru a controla cancerul. Acest lucru se realizeaza prin oprirea raspandirii cancerului; incetinirea cresterii celulelor canceroase; omorarea celulelor canceroase care s-au raspandit in corp fata de tumoarea initiala.

-         Pentru a indeparta simptomele pe care le poate determina cancerul. Indepartarea simptomelor cum ar fi durerea ajuta pacientii sa traiasca mai confortabil. 

Chimioterapia se foloseste impreuna cu alte tratamente? 

Destul de des chimioterapia se foloseste in combinatie cu tratamentul chirurgical, radioterapie sau alte tratamente pentru a :

-         Micsora o tumoare inaintea operatiei sau radioterapiei.

-         Ajuta la distrugerea oricaror celule canceroase care pot ramane in corp dupa operatie sau radioterapie

-         Face radioterapia sa actioneze mai eficace

-         Ajuta la distrugerea celulelor canceroase daca reapar ori s-au raspandit in corp in alta parte fata de tumoarea initiala. 

Ce medicamente se administreaza? 

Medicamentele folosite in chimioterapie sunt atat medicamente generale pentru mai multe tipuri de cancer, cat si medicamente specifice pentru unul sau doua tipuri de cancer. Medicul va stabileste planul de tratament in functie de:

-         tipul de cancer pe care il aveti

-         in ce parte a corpului este descoperit cancerul

-         efectul cancerului asupra functiunilor generale ale organismului dumneavoastra

-         starea generala de sanatate