Acupunctura si presopunctura

 

Acupunctura – introducerea de ace subtiri in anumite puncte ale pielii – este una dintre cele mai vechi si extrem de raspandite proceduri medicala din lume.

Face parte din medicina traditionala chineza de mai bine de 2000 de ani.

In zilele noastre este apreciata si de pacientii din tarile vestice ca o modalitate de a controla durerea si de a imbunatati anumite simptome cu ar fi greata provocata de chimioterapie.

Presopunctura este o varianta in care terapeutii nu folosesc ace, ci apasa cu degetele punctele de acupunctura. Alti terapeuti inlocuiesc acele cu impulsuri electrice, caldura, lumina laserului, sunetul valurilor, frecare, aspiratie sau magneti, insa scopul este tot cel de a stimula anumite puncte din organism.

Punctele pentru ace

Medicina chineza traditionala se bazeaza pe credinta ca sanatatea depinde de o energie vitala numita “qi” despre care se spune ca ar curge pe anumite cai din corp numite meridiane. Aceste meridiane sunt ca niste rauri ce hranesc organismul, iar o simpla obstructie de-a lungul unuia dintre acestea  este ca un baraj ce blocheaza fluxul natural de energie creand durere si boala.

De asemenea, este importanta opozitia dintre yin si yang, care, cand sunt in echlibru, lucreaza impreuna cu energia qi pentru a promova bunastarea fizica si mentala. Introducerea acelor in anumite puncte ale pielii poate debloca curgerea energiei, poate echlibra yin si yang si poate restabili sanatatea.

Exista peste 2000 de puncte de acupunctura pe trupul nostru.

Oamenii de stiinta occidentali nu au reusit  sa studieze meridianele, deoarece acestea nu corespund exact cailor nervoase sau cailor de circulatie a sangelui. Ca urmare, unii nu cred in existenta acestor meridiane. Cu toate acestea unele cercetari au aratat ca acupunctura poate fi combinata cu succes cu medicina conventionala avand beneficii reale cum ar fi reducerea durerii si a starii de greata si voma in chimioterapie. 

Una dintre teorii spune ca acupunctura stimuleaza producerea endorfinelor, ce sunt de fapt chimicale naturale din organism ce alina durerea. Cu toate acestea nu exista dovezi ca folosita singura ca metoda de tratament, acupunctura ar putea sa aiba efect total in tratarea si prevenirea cancerului.

Multi oameni se tem ca acupunctura doare, dar, de fapt, procedura ar trebui sa provoace un mic disconfort sau chiar niciunul. Acele sunt subtiri ca niste fire de par si de obicei sunt lasate sa actioneze intr-un loc pentru mai putin de o jumatate de ora. Unii terapeuti invart acele sau le aplica o tensiune de joasa intensitate pentru a imbunatati rezultatele.

Daca decizi sa incerci acupunctura ar trebui sa intrebi mai intai care este procedura de tratament si care sunt beneficiile la care sa te astepti. Terapeutul trebuie sa foloseasca un set de ace noi, sterile la fiecare sesiune de tratament.

Acupunctura trebuie sa fie facuta de personal calificat De cele mai multe ori ea este practicata de terapeuti specializati in masaj. Nu uita sa te intresezi si de costurile unei sedinte de acupunctura. Pretul creste daca aceasta este facuta de medici.