Ingrijeste-te pe durata radioterapiei


Ce trebuie sa stii:

Medicul ti-a recomandat radioterapia ca parte a unui tratament puternic impotriva cancerului. In mod normal acest tratament include operatia, chimioterapia si radioterapia. Radioterapia este de obicei ultima faza a tratamentului si s-ar putea sa te simti deja obosita dupa celelalte terapii. 

Tratamentul cu radiatii se va baza pe o revizuire atenta a informatiilor patologice ce vor identifica tipul cancerului, marimea tumorii, locatia acesteia ce vor ajuta echipa sa stabileasca planul de ingrijire.

Fiecare dintre noi este o individualitate si organismul fiecaruia dintre noi reactioneaza diferit la tratament, insa exista reactii generale  pe care le putem preveni cu putina grija.

Tipurile de tratament

Daca ai trecut deja prin interventia chirugicala cu siguranta vei face radioterapie externa. Procedura incepe cu etapa de simulare in cadrul careia se vor evidentia exact zonele ce urmeaza sa fie tratate. Vei fi intinsa pe o masa de tratament in timp ce specialistul va folosi un aparat special de diagnostic bazat pe raze X ce va defini “campul” si “portul” tratamentului tau. Se va face o forma speciala ce te va ajuta sa ramai in aceasi pozitie in timpul fiecarei sesiuni de tratament. Acesta zona va fi marcata pe piele cu cerneala semi permanenta, colorata. E important ca aceste puncte sa nu se stearga atunci cand te speli. Cu informatiile dobandite la simulare, cu celelalte analize si cu istoricului tau medical oncologul se va intalni cu fizicianul sectiei si vor stabili tratamentul adecvat pentru tine.

In general acest tratament se desfasoara de-a lungul a 5-6 saptamani, de 5 ori pe saptamana. Planul de tratament ar trebui sa fie discutat inainte de a-l incepe si tinand cont ca se desfasoara zilnic e bine sa stabilesti cu echipa medicala ce interval orar este de preferat pentru tine.

Radioterapia interna

Daca interventia chirugicala a fost una de conservare a sanului poti fi una din candidatele pentru doua forme noi, targetate de radioterapie interna. Aceste sisteme folosesc un cateter gonflabil sau un aplicator sferic introdus in zona chirurgicala in momentul operatiei sau dupa sase saptamani de la aceasta. Avantajul acestor interventii este numarul redus de sesiuni si durata mult mai scurta a acestora.

Ca varianta de tratament pentru cancerul de san radioterapia externa nu te face sa devii radioactiva. De asemenea, nu exista riscul nici pentru ceilalti de a fi expusi radioactiv. Daca in schimb faci radioterapie interna s-ar putea sa fii izolata intr-un salon pe perioada tratamentului. Trebuie sa stii ca dupa indepartarea instrumentarului medical utilizat nu exista niciun risc sa ramai radioactiva.

Efectele secundare ale radioterapiei asupra pielii.

Schimbarile pielii in timpul radioterapiei sunt temporare si nu sunt foarte diferite fata de o arsura usoara spre moderat cauzata de soare. De-a lungul a 3 pana la 4 saptamani de tratament, este posibil ca pielea sa tii se inroseasca in anumite zone, sa se usuce, sa se exfolieze sau sa te manance. Ocazional, poti avea senzatia de piele umeda mai ales in zonele de pliuri ale acesteia.

Daca ai fost supusa unei interventii de conservare a sanului ai putea observa unele modificari ale sanilor. Pielea poate sa devina mai inchisa la culoare, iar porii pot fi mai extinsi si mai vizibili.

Este posibil sa apara fie o sensibilitate crescuta a pielii, fie una mai scazuta. Pieptul poate deveni mai mare din cauza retentiei de lichide sau mai mic ca urmare a tesutului fibros. Aceste schimbari pot dura cam un an sau mai mult dupa incetarea tratementului.

 Dupa radioterapie ar fi bine sa iti achizitionezi un nou sutien deoarece este foarte posibil ca marimea obisnuita sa nu mai fie cea buna. Daca esti preocupata de asimetria sanilor poti de asemenea, sa achizitionezi o proteza totala sau partiala. Produsele Gentle Care sunt pentru toate formele si marimile necesare. Protezele si sutienele oferite sunt de cea mai buna calitate.

Trupul si mintea lucreaza impreuna pentru a te vindeca.

Iata cateva sfaturi pentru a usura efectele secundare ale radioterapiei.

-         Rasfata-te in apa calduta nu in apa fierbinte

-         Nu-ti freca pielea. Fii blanda.

-         Nu purta haine stramte, stranse pe corp sau sutiene inguste

-         Poarta haine realizate din materiale naturale ce permit pielii sa respire. Foloseste articole din bumbac.

-         Vorbeste cu medicul sau cu asistenta inainte de a utiliza orice medicament, pudre, creme, parfumuri, lotiuni sau unguente, remedii facute in casa atat in timpul tratamentului, cat si cateva saptamani dupa aceea.

-         In zona pieptului nu folosi bandaje medicale adezive sau plasturi cu medicamente incorporate.

-         Foloseste mai rar deodorantul

-         Nu folosi comprese calde sau reci pe pielea afectata.

-         Evita expunerea la soare atat pe durata tratamentului, cat si un an dupa incetarea acestuia.

-         Anunta medicul sau asistentele de orice modificare aparuta la nivelul pielii.

-         Nu este nevoie sa faci toate lucrurile pe care le faceai in conditii normale.

-         Stabileste-ti un program bazat pe ce este mai important de facut si desfasoare acele activitai atunci cand te simti mai bine pe durata zilei. Radioterapia poate determina aparitia oboselii.

-         Cere familiei si pretenilor sa te ajute cu activitatile de rutina: cumparaturi, gatit, ingrijirea copiilor.

-         Mentine un anumit nivel pentru activitati obisnuite, dar renunta la cele care necesita un efort suplimentar.

-         Acorda-ti timp de relaxare. Incearca sa faci ceva ce te binedispune ca muzica, cititul sau meditatia.

-         Mananca mancaruri echilibrate nutritional: fructe, legume, cereale integrale si carne slaba.

-         Mananca gustari usoare pe tot parcursul zilei, mai degraba decat trei mese grele.

-         Odihneste-te in timpul zilei si incearca sa dormi mai multe ore pe noapte.

-         Tine minte ca oboseala resimtita pe durata tratamentului este temporara.