Schimbarile hormonale din timpul chimioterapiei

Tratamentul cancerului de san poate reduce nivelul hormonilor, afectand astfel sexualitatea si fertilitatea. Hormonii care scad cel mai mult

in timpul chimioterapiei sunt estrogenul si progesteronul. 

Multe femei au simptome semnificative atat fizice, cat si psihice ca urmare a reducerii nivelului acestor hormoni. Severitatea acestor simptome depinde de varsta, starea generala de sanatate si de tipul si durata chimioterapiei. 

Schimbari in dorinta sexuala si raspunsul la stimulii sexuali 

Cand nivelul hormonilor din organism scade, puteti simti o scadere a dorintei sexuale si a raspunsului la stimulii sexuali. Acestea se accentueaza si din cauza schimbarilor fizice prin care puteti trece cum ar fi uscaciunea vaginului si disconfortul in timpul actului sexual . 

Aceste schimbari pot fi foarte stresante avand in vedere ca este posibil sa nu doriti sa vorbiti despre problemele sexuale care apar. Cu toate acestea cel mai bine este sa va fiti deschisa cu privire la aceste lucruri. Daca sunteti implicata intr-o relatie discutati aceste schimbari cu partenerul vostru pentru a putea gasi metodele potrivite de exprimare si implinire a relatiilor intime. Chiar daca sunteti sau nu implicata intr-o relatie puteti vorbi deschis de asemenea, cu un consilier sau terapeut. In plus, multe femei gasesc foarte utila participarea lor in cadrul grupurilor de suport. 

Uscaciunea vaginala si atrofierea 

Scaderea nivelului de estrogen si progesteron cauzata de chimioterapie poate conduce la uscaciunea vaginului si pierderea flexibilitatii lui, stare care este numita atrofiere. Aceste lucruri pot determina dureri in timpul actului sexual. 

Cremele cu estrogen pot indeparta aceste senzatii neplacute, dar tratamentul cu estrogen nu este recomandat dupa cancer de san. O alta optiune este reprezentata de folosirea cremelor sau a gelurilor lubrifiante care se gasesc in majoritatea farmaciilor. 

Anomalii menstruale si menopauza prematura 

Alte efecte ale scaderii estrogenului si progesteronului includ anomalii menstruale ceea ce inseamna ca menstruatia devine neregulata iar menopauza prematura. 

Chimioterapia determina menopauza prematura in cca 30% dintre femeile care urmeaza acest tratament si mai ales in cazul femeilor de peste 40 de ani. Simptomele menopauzei naturale sunt aceleasi cu cele ale menopauzei premature cu diferenta ca in cazul celei premature acestea sunt resimtite mai sever. Acest lucru este din cauza ca in cazul menopauzei naturale corpul se adapteaza treptat la scaderea hormanilor in timp ce in cazul menopauzei premature aceasta scadere are loc brusc. 

Un tratament eficient impotriva simptomelor care apar la menopauza este tratamentul cu hormoni. Insa in cazul femeilor care au fost diagnosticate cu cancer la san, deoarece studiile au aratat o legatura intre nivelul crescut de estrogen si cancerul de san, este recomandat sa va consultati medicul specialist inainte de a lua hotararea de a urma un tratament hormonal.