La ce sa te astepti de la tratamentul chimioterapeutic

 

Unii oameni vor sa stie fiecare detaliu despre starea lor si tratamentul lor in timp ce altii vor sa stie doar informatii generale. Alegerea despre cat vrei sa stii iti apartine, dar sunt lucruri

pe care fiecare persoana care urmeaza un tratament de chimioterapie ar trebui sa le afle. 

Lista de mai jos este doar un exemplu. Intotdeauna puneti intrebari medicului, asistentei sau farmacistulului astfel incat sa aflati toate lucrurile care va intereseaza. Daca nu le intelegeti raspunsurile, cereti explicatii. Tineti minte: nu exista intrebare stupida despre cancer si tratamentul de urmat. Pentru a fi sigure ca obtineti raspunsurile pe care le cautati ar fi bine sa va faceti o lista de intrebari inaintea fiecarei vizite la medic. 

Unde vor avea loc sedintele de chimioterapie? 

Chimioterapia poate fi administrata acasa, in cabinetul medical, la clinica sau la spital. Alegerea locului in care se administreaza chimioterapia depinde de sistemul in care doriti sa o urmati (clinici private sau publice) sau, cateodata, de ceea ce va recomanda medicul. Cateodata este necesar sa fiti internata pentru un timp scurt pentru a se putea observa efectele medicamentelor si pentru a putea aduce modificari in dozajul lor. 

Pentru cat timp va fi necesar sa urmez tratamentul, cate sedinte de chimioterapie va trebui sa urmez si la ce distanta vor fi programate? 

Cat de des vor fi programate sedintele de chimioterapie si durata intregului tratament depind de: 

-         tipul de cancer pe care il aveti 

-         care sunt obiectivele tratamentului

-         medicamentele folosite 

-         cum raspunde organismul la tratament  

Tratamentul vi se poate administra zilnic, saptamanal sau lunar. Chimioterapia se urmeaza de obicei in cicluri care includ perioade de odihna dupa administrarea medicamentelor. Perioadele de pauza dau sansa organismului dumneavoastra sa isi recastige puterea si sa inlocuiasca celulele sanatoase distruse de tratament. 

Programul de tratament trebuie urmat cu strictete pentru ca in functie de acest lucru medicamentele actioneaza la intreaga lor capacitate. 

Cum imi va fi administrata chimioterapia? 

Tratamentul poate fi administrat intravenos, oral, injectat sau prin piele. In cele mai multe cazuri se administreaza intravenos. Daca simtiti in zona inciziei acului pentru administrare intravenoasa o racire, incalzire sau vreo alta senzatie neobisnuita in momentul in care se administreaza medicamentul intravenos, anuntati asistenta sau medicul. De asememena, anuntati orice durere, arsura, inrosire a pielii sau disconfort care apare in timpul administrarii sau imediat dupa. 

Cum ma voi simti in timpul chimioterapiei? 

Cei mai multi oameni spun ca obosec mai usor in timpul tratamentului, dar asta nu ii impiedica sa isi duca la bun sfarsit indeletnicirile uzuale. Fiecare persoana este diferita si de asemenea, fiecare tratament este diferita asa ca este putin probabil sa vi se spuna cu exactitate cum va veti simti in timpul tratamentului. Starea generala de sanatate, tipul si gradul de raspandire al cancerului, felul medicamentelor administrate sunt elemente care influenteaza felul in care va simtiti. 

Ar fi bine sa va conduca si sa va aduca cineva de la sesiunea de administrare a chimioterapiei daca, de exemplu, luati medicamente pentru inlaturarea ametelii sau antivomitive care ar putea sa va dea senzatia de oboseala. De asemenea, va veti putea simti obosite in special in prima zi de dupa sedinta de chimioterapie. V-ar putea ajuta daca va luati liber de la serviciu in ziua sedintei de chimioterapie si in ziua urmatoare. Intrebati-va medicul care este perioada in care este cel mai posibil sa apara senzatia de oboseala in functie de tratamentul pe care il urmati. 

Pot sa iau si alte medicamente in timp ce urmez chimioterapia? 

Unele medicamente pot interactiona cu efectele chimioterapiei. Pregatiti-va o lista cu medicamentele pe care obisnuiti sa le luati si prezentati-o medicului. Aceasta lista trebuie sa contina: 

-         numele fiecarui medicament 

-         doza 

-         motivul pentru care il luati 

-         cat de des apelati la el 

Nu excludeti din lista: vitaminele, laxativele, antialergicele, medicamentele pentru indigestie, raceala sau alte medicamente impotriva durerilor si nici suplimentele alimentare sau minerale. Medicul va poate spune daca este bine sa opriti administrarea lor in timpul chimioterapiei. 

Cum stiu daca chimioterapia are efect sau nu?  

Medicul va programa niste teste si analize pentru a verifica efectele tratamentului. Intrebati-va medicul despre rezultatele obtinute si cum arata acestea progresele obtinute. 

Analizele pot spune foarte multe despre progresele obtinute si nu efectele secundare care se manifesta. Cateodata pacientele cred ca daca nu simt efecte secundare in timpul tratamentului, acesta nu are efect – lucru total fals -.