Mutatiile genetice ale BRCA1 si BRCA2

 

Cei mai multi dintre noi stim de existenta genelor BRCA1 si BRCA2, asa numitele gene ale cancerului de san. Atunci cand suntem sanatoase aceste gene suprima tumorile, producand o proteina

ce impiedica multiplicarea rapida a celulelor. Atunci cand sunt mostenite sau dobandite anomalii ale genelor de protectie BRCA, celulele pot creste si se pot diviza incontrolabil si astfel se pot crea tumori.

De cele mai multe ori se vorbeste de un risc mult mai mare de declansare a cancerului de san atunci cand sunt observate mutatii ale genelor BRCA, insa se vorbeste foarte rar de diferentele dintre BRCA1 si BRCA2. Cele doua par sa fie similare: anomaliile ambelor se traduc printr-un risc mai mare de declansare a cancerului de san si pot fi mostenite de barbati sau de femei de la oricare dintre parinti. Desi e nevoie de mult mai mult timp pentru a explora diferentele dintre aceste gene expertii au identificat cateva distinctii.

Femeile prezinta un risc mult mai mare de a dezvolta cancer de san. Iar daca este identificata si o mutatie a genelor BRCA riscul creste cu 50-60%, cu sanse mari si pentru recidiva. Riscul pare sa fie acelasi indiferent daca femeile sunt purtatoare ale BRCA1 sau BRCA2, insa tipul cancerului de san declansat si cum vor raspunde tumorile la tratament sunt diferite. Cancerele de san BRCA1 sunt mult mai des triplu-negativ si mai greu de tratat deoarece nu raspund la terapiile cu hormoni utilizate pentru a trata tumorile cu receptor estrogen si progesteron pozitiv, tumori ce se dezvolta mai des la femeile cu mutatii BRCA2.

Mutatiile BRCA cresc si sansele de a avea un cancer ovarian sau alte tipuri de cancer. Conform studiilor efectuate de Institutul National de Cancer din SUA riscul de a dezvolta cancer ovarian la varsta de 70 de ani poate fi cu 54% mai mare pentru femeile cu o mutatie BRCA1, cu 27% pentru femeile cu o mutatie BRCA2 si cu mai putin de 2% pentru cele care nu prezinta niciun fel de mutatii BRCA.

O mutatie BRCA2 inseamna si un risc mai sporit pentru declansarea unui cancer al trompelor uterine. Atat barbatii, cat si femeile ce prezinta mutatii ale BRCA2 au sanse de declansare a anemiei Fanconi, o tulburare rara a sangelui care poate provoca insuficienta maduvei osoase. 

Diferentele in chirurgia de reducere a riscurilor

Metodele efective de reducere a declansarii uni cancer de san sau a celui ovarian sunt si cele mai agresive si controversate in acelasi timp. Este vorba de mastectomia totala (extirparea sanilor) si ovarectomie (extirparea ovarelor). Mastectomia profilactica scade riscul unui cancer de san cu 95%, insa nivelul de risc dupa ovarectomie depinde de tipul de mutatie pe care il are femeia.

Un mic studiu publicat in Journal of Clinical Oncology, in anul 2008 este unul din putinele ce examineaza diferentele specifice, in reducerea riscului de cancer de san care implica BRCA1 si BRCA2. Studiul a consolidat datele anterioare care arata ca ovarectomia reduce semnificativ riscul cancerului mamar, dar, de asemenea, a constatat ca nivelul de prestatie nu este intotdeauna acelasi. Rezultale au indicat ca ovarectomia este mai benefica pentru participantii cu mutatii BRCA2, riscul acestora de a declansa un cancer de san a scazut cu 72%, comparativ cu femeile cu BRCA1. Desi cercetatorii nu au reusit sa identifice de ce este diferit nivelul de scadere ei au teoretizat ca acest lucru s-ar datora faptului ca tipul de cancere de san cu BRCA2 este deseori asociat cu receptorul de estrogen-pozitiv.

Prin eliminarea ovarelor femeii i se elimina si sursa de estrogen, care mai poate stimula celulele de cancer de san.

Beneficiul real, fie mastectomie sau ovarectomie, depinde de asemenea, de riscul fiecarei femei in parte.

Cum sunt afectati barbatii de mutatiile BRCA

Nu doar femeile sunt afectate de mutatiile genelor BRCA. Barbatii au tesut mamar si gene BRCA si pot mosteni mutatii ce ii expun riscurilor declansarii cancerului. Desi numai 1% din cazuri inseamna cancer de san la barbati, daca un barbat are o mutatie BRCA prezinta un risc major mai ales daca e vorba de BRCA 2. Mutatiile BRCA la barbati cresc sansele declansarii unui cancer de pancreas, de piele si a unei forme mai agresive de cancer de prostata ce apare la o varsta mai tanara fata de barbatii ce nu au mutatii.

Testarea pentru tipurile de cancer legate de genele BRCA

Nu exista un mod sigur de a preveni cancerul fie ca esti barbat sau femeie, fie ca exista sau nu mutatii BRCA. Expertii recomanda controale medicale  de la o varsta mai tanara pentru cei cu risc ridicat, pentru a detecta cancerul in stadii timpurii, atunci cand este inca tratabil.

Recomandarile pentru femei includ:

Screening pentru cancer de san

Screening pentru cancer ovarian

Autoexaminarea regulata, lunara a sanilor incepand cu varsta de 18 ani.

Control transvaginal

Examen clinic anual incepand de la 25 de ani

CA-125

Mamografie anuala si RMN (in functie de factorii individual de risc)

Examen pelvic